Hírek

Adományokkal teli kamion indult útnak a földrengés sújtotta Horvátországba

2021. január 13., 13:57

Cégek, magánszemélyek is megmozdultak a Szombathelyi Horvátok Egyesülete és a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat felhívására. Tartós élelmiszerek, fűtőtestek, aggregátorok, tisztító- és tisztálkodószerek, gyermekápolási cikkek kerültek a raktérbe. A szállítmányt a sziszeki püspökség fogadja és osztja majd szét.

 

Adományokkal teli kamion indult útnak a földrengés sújtotta Horvátországba

Gondosan csomagolt háztartási gépeket pakolnak éppen a kamion rakterébe.

December 29-én erős földrengés rázta meg Horvátország középső részét, Petrinya környékén. A katasztrófa érintette Sziszeket, Szombathely testvérvárosát is: házak dőltek össze, családok váltak otthontalanná. Megsegítésükre széleskörű összefogással humanitárius akció kezdődött a vasi megyeszékhelyen, a horvát iskola volt a gyűjtőpont, ide várták az adományokat. Első körben tisztító- és tisztálkodószerekre, állateledelre, később kisgyerekek ellátásához szükséges cikkekre, ruhákra volt szükség.

Paukovitsné Horváth Edit - intézményvezető, Mate Mersic Miloradic Horvát Óvoda és Általános Iskola
"Aztán nagyon sok mindent lett belőle. Akik jöttek, nagyon jó szándékkal több mint hoztak, mint amit kértünk, így lett tartós élelmiszer, ásványvíz is került a csomagokba. Látszik a háttérben, hogy a kamion hamarosan megtelik."

Érkeztek hősugárzók, párnák, paplanok is - az adomány összértéke több millió forint. Egy része nem is fért fel a kamionra, így már szervezik a következő fordulót.

Jurasits Ferenc - elnök, Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat
"Óriási adomány jött össze a felhívásunkra, a Szombathelyi Horvátok Egyesülete és a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat felhívására, nemcsak a város lakossága, hanem a város környéki lakosság is megmozdult. Az első szó a köszöneté. Intézmények, vállalatok is megmozdultak, óriási mennyiségű adomány jött össze."

A sziszeki püspökség fogadja és osztja szét az adományokat a rászorulóknak. A kamion felvezető autója már délelőtt elindult, hogy előkészítse a terepet a segélyszállítmánynak, és lefolytassa a szükséges megbeszéléseket.

Az adományok délután 2-kor útnak indultak, és kora este érkeztek Sziszekre.