Hírek

Adóvisszatérítést ígérnek ismeretlenek a NAV nevében

2019. február 21., 15:08

Korábban e-mailben, most SMS-ben ígérnek adó visszatérítést ismeretlenek a NAV nevében. Az adózóktól bankkártya adatokat kérnek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy senki ne dőljön be a csalóknak. A hivatal az esetleges túlfizetésről az ügyfélkapun keresztül vagy levélben adószámla-kivonaton küldik az értesítést. Bankszámlára vonatkozó bizalmas adatot pedig sosem kérnek.

Adóvisszatérítést ígérnek ismeretlenek a NAV nevében

“Adott visszatérítési értesítés. A visszatérítés megkapásához kövesse a linket! A másik: Sürgős, Németh, éppen adó visszatérítési értesítést kapott.”

Ez az az SMS, amit az elmúlt napokban többen is megkaptak, és aminek nem szabad bedőlni. Németh Richárd az üzenetet olvasva több szempontból is kételkedni kezdett.

Németh Richárd
“Az volt a gyanús volt, hogy egy online oldalról vásároltam, és az ő futárszámukról érkezett az sms, másodsorban magyartalan is volt az üzenet, amit kaptam, harmadrészt még be sem adtam az adóbevallásomat és már megkaptam a visszatérítést.”

A szombathelyi adóhivatalban szinte naponta érdeklődnek azok, akik hasonló jelzést kaptak. De nem csak SMS-ben lendültek támadásba a csalók, hanem elektronikus leveleket is küldenek. Ha valaki rákattint a hivatkozásra, egy olyan oldal töltődik be, amely a megtévesztésig hasonlít a NAV honlapjára, még a hivatal címerét is használják az illetéktelenek.

Petkovits Anikó - sajtószóvivő, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
“A NAV ilyen formában sosem keresi meg az adózókat, ha adó visszatérítés, túlfizetés van a folyószámlán, akkor erről elektronikus formában ügyfélkapun küldenek értesítést, illetve adószámla kivonatot postai úton küldenek, és a visszatérítés sosem úgy történik, hogy e-mailen keresztül adja meg az adózó az adatait. Nem egy e-mailre kell válaszolni, ilyen eljárása nincsen a hivatalnak.”

A NAV honlapja a www.nav.gov.hu oldalon található. Az adóhivatal azt kéri, mindig ellenőrizzük le a címet, így kiszűrhetjük a vélhetően csalók által működtetett adathalász honlapokat.