MNB
MNB - 2

Hírek

Agrárkörkép

2015. május 20., 16:32

Tavaly ősszel jelentősen nehezítette a betakarítást a vasi földeken a nagy mennyiségű csapadék. A termést ugyan - ha nehézkesen is - learatták a gazdák, ellenben a vetést sok helyen el is hagyták a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. Most viszont a szárazság okoz gondot a növények fejlődésében.

Agrárkörkép

„Most tolja ki a kalászokat, itt a szélén már egy picit előbbre is jár, itt a virágzás kezdetén járunk, lehet látni, kezd indulni a virágzás.”

Szombathely közelében az egyik búzatábla szélén mutatja Marlovics Norbert, ahogy virágzásnak indul a kalász. Nem csak ezen a több mint 5 hektáros területen vészelte át a búza szinte gond nélkül a telet, hanem megyeszerte. A kalászos fejlődését elősegítette a februári csapadék, de a márciusi és az áprilisi szárazság, valamint az erős szél kiszárította a termőtalaj felső rétegét. Ez akadályozta a búza bokrosodását. Idén eddig számottevő betegségek és kártevők sem ütötték fel fejüket a búzatáblákban.

Marlovics Norbert – mezőgazdasági vállalkozó
„Napraforgónál viszont, amit elvetettek, ott volt probléma a gyomirtásokkal, mert április 15-20 között elvetett napraforgókra ráfújtak egy alapkezelő szert, aminek bemosó csapadékra lett volna szüksége, nem igazán jött csapadék. Jó, ha 10 mm hullott, és az kevés volt ezeknek.”

A kukorica kelő állományainak jót tett a múlt héten hullott csapadék, mivel a magokat száraz földbe vetették. A következő napokban a gyomirtás a fő feladat.

„Most még zöld ez.”

Ezen a területen már levirágzott a repce, de becőjének még érnie kell. A terméshozam a tavaszi kedvezőtlen időjárás miatt itt elmaradt a várttól.

„Nagyon magas fehérjetartalma és nagyon magas olajtartalma van.”

A szója termesztése egyre népszerűbb az országban, így Vasban is. A gazdák célja, hogy saját, jó minőségű, hazai terménnyel szorítsák vissza a dél-amerikai génmanipulált, olcsó szóját. Országosan ebből 100-120 ezer tonnát termelnek, de 600-700 ezer tonnát használnak fel, ami azt jelenti, hogy jelentős az import. A szóját ideális időjárási körülmények között vetették, fejlődésével elégedettek a szakemberek.