MNB - 2
MNB

Hírek

Agrárpolitikai, mezőgazdasági beszámolót tartottak Vépen

2012. március 13., 17:25

2003-ban alakult át az Európai Unió közös agrárpolitikája, módosult a közvetlen mezőgazdasági támogatások rendszere. Az új tagállamok számára az egyszerűsített területalapú támogatás jelenti a közvetlen kifizetések elosztási rendszerét. Ahhoz, hogy egy adott ország gazdálkodói hozzájussanak a támogatásokhoz, sok szabályt is be kell tartaniuk, az ellenőrzések pedig folyamatosak. Vas megyében is számos vizsgálatot végeztek már a különböző hatóságok, ezek eredményeiről tartottak beszámolót Vépen.

Agrárpolitikai, mezőgazdasági beszámolót tartottak Vépen

Azoknak a növénytermesztéssel és állattartással foglalkozó mezőgazdasági termelőknek, akik uniós támogatásban részesülnek, különböző környezetvédelmi, állategészségügyi, állatjóléti és élelmiszergihiéniai előírásokat kell betartaniuk. A cél, hogy úgy állítsanak elő egészséges termékeket, hogy a környezetet nem károsítják, fenntartható gazdálkodást folytatnak. Ezeket szúrópróbaszerűen ellenőrzik a hivatalok. Vas megyében is sok gazda részesül uniós támogatásból. Azt mondják: nem könnyű megfeleleni a jogszabályoknak.

László István, főagronómus, Gazdaszövetkezet Sárvár
Itt már nem elég egy szakember. Komoly könyvelőgárdának kell leadminisztrálni a dolgokat. Mertha az ellenőrzés során nem tudjuk igazolni, akkor az felveti, hogy nem csináltuk meg a rendeletben előírtakat vagy próbáltuk elsinkófálni.

Az ellenőrzések tapasztalatairól tartottak nemrég tájékoztatót a mezőgazdasági szakembereknek Vépen. Tavaly 11, tavalyelőtt 200-nál is több növénytermesztőt ellenőriztek a megyében. A tapasztalatok nagyon jók, csak kevés hiányosságot találtak a hatóságok.

Molnár Zsuzsanna, osztályvezető - Vas Megyei Növény-és Talajvédelmi Igazgatóság
A gazdálkodók megfelelnek a jogszabályi minimumfeltételeknek. Ami hiányosság, hogy nem rendelkeznek talajvizsgálattal azok, akik területükön műtrágytá használnak fel. Ez elegedhetetlen. De fontos a naprakész nyilvántartás, ami alapján az ellenőrzéseket végezzük.

Kevés hibát találtak az állategészségügyi ellenőrzések során is a megyében, hangzott el a találkozón. Akiknél bármilyen hiányosságot találnak a vizsgálatok során, azok szankciókra számíthatnak. Végső esetben akár több évre is kizárhatják a termelőket a pályázatokból.