Hírek

Agyhártyagyulladás

2016. április 28., 16:42

Hazánkban évente 50-70 esetben mutatják ki a járványos agyhártyagyulladást okozó baktérium jelenlétét az orvosok, de a betegség lefolyásának súlyossága egyéni érzékenységtől függ. A kórra és a védőoltás fontosságára egy közelmúltbeli tragédia irányította rá ismét a figyelmet.

Agyhártyagyulladás

Agyhártyagyulladást többféle kórokozó képes előidézni. A héten tragikusan elhunyt szombathelyi kisfiút a meningococcus baktérium C típusa fertőzte meg, amely időnként súlyos lefolyású, de nem minden esetben végzetes. A kór kimenetele egyéni érzékenységtől függ.

Stánitz Éva - tiszti főorvos, ÁNTSZ
“Gyakorlatilag bárkiben lehet átmenetileg vagy tartósan, de nem is okoz mindenkiben betegséget. Végülis ugye a fertőző betegségekben ez a legnagyobb felismerhetőségi probléma. Így a konkrét eredetet nem is tudjuk megmondani. De semmi köze a kullancsok terjesztette agyhártyagyulladáshoz vagy egyéb felvetésekben szereplő más, agyhártyagyulladást okozó kórokozókhoz.”

Ez a betegség cseppfertőzéssel terjed, de csak azokat veszélyezteti, akik a legszorosabb kontaktusba kerültek a beteggel. Ők a legutóbbi esetben megelőző antibiotikumos kezelést kaptak. A kisgyermek és tízenéves korosztályt megbetegíteni képes baktériumok ellen léteznek védőoltások, többségüket a kötelezően beadandó vakcinák tartalmazzák, de a többi is kérhető.

Vincze Magdolna - gyermekorvos
“A C típus elleni oltóanyag van régebb óta forgalomban, azt talán jobban ismerik már a szülők. Nagyon sokan kérik is. Már kisgyermekkorban elkezdünk vele oltani. Kétéves korig támogatott is az oltás. A szülő nem fizeti, csak mindössze harminc százalékát az oltóanyagnak. És egy néhány éve került forgalomba a B típus ellen is oltóanyag.”

Az oltási séma korcsoportonként eltérő, az ismétlések száma az immunrendszer életkorhoz kötött állapotától függ. A szakemberek leszögezték: újabb megbetegedés a tragédia óta nem történt, tehát járvány sincsen Szombathelyen.