Hírek

Ágyú dörgött, puska ropogott, ostromolták a kőszegi várat a törökök szombaton

2013. augusztus 05., 16:24

A Félhold és telihold című programsorozat keretében gasztronómiai különlegességeket is kóstolhattak az érdeklődők.

Az Ostromnapok állandó része a vásár, ahol idén különböző oszmán ételeket is megkóstolhattak  a látogatók.

Reményi Tibor
“Vajon van megpirítva a gyümölcs és utána pedig pálinkával flambírozva, mézzel és fahéjjas porcukorral ízesítve.”

A török bazárban teázhattak és lepihenhettek a turisták. A 7. Ostromnapokra Szombathelyről is sokan kíváncsiak voltak.

Remport Norbert
“Azért jöttünk Szombathelyről barátokkal, hogy egy kis forgatag legyen, egy kis élet Kőszegen. Elsősorban az italok meg a vásárok miatt. A kitelepülésen megkóstoljuk a helyi különlegességeket, ételeket, pálinkákat, borokat, söröket.”

Az 1532-es török ostromra emlékezve csatajeleneteket is láthatott a közönség.
A bemutatón számos hagyományőrző csapat vett részt, Szombathelyről a  Mátyás korának hadviselését megelevenítő Fekete sereg.

Básthy Béla - alpolgármester, Kőszeg
“Sikerült belaknunk szépen a várost, nagyon kiválóan dolgoznak a hagyományőrző csapatok, akik itt vannak, a Fekete-seregtől a sárvári Nádasdyakig, a sajátjaink, a csobánciak, a körmendiek, mindneki teljesen odateszi magát, ahogy szokták mondani.”

A szervezők munkáját a török származású tanácsadók is segítették annak érdekében, hogy minél hitelesebbek legyenek a ruhák, az ételek, a harci cselekmények.

Ali Can Güzel - szervező,Alma Agent
“Megpróbálják megidézni az oszmán hadsereget és így az oszmán oldalt is. A valóságban sokkal többen voltak a törökök,mint a magyarok,így az ostromlók létszámát majd lehetne növelni szerintem.”

A Jurisics-vár ostromát több százan kísérték figyelemmel. A sikeres várvédést hajnalig tartó mulatság követte.