Hírek

Akadálymentesítés Szentkirályon

2018. július 12., 15:30

Még ezen a nyáron megvalósulhat a szentkirályi temetőkert - és ezzel együtt a templom - akadálymentesítése. A 25 méteres járdaszakasz mintegy 400 ezer forintba kerül majd. A beruházás több száz idős, mozgásában korlátozott ember életét könyítheti meg - várhatóan még ezen a nyáron.

Akadálymentesítés Szentkirályon

Naponta  kimegy (08:21 körül) a szentkirályi temetőbe Jolán néni. Bottal közlekedik, egy műtét miatt nehéz már a járás számára, ezért is örülne az akadálymentesítésnek.

Farkas Istvánné
“Szeretném azért, mert igen jó lenne, mert ugye ne kellene lépcsőzni, hanem az ember könnyebben jönne fel!”

Sem a templomhoz, sem a temetőhöz nem könnyű feljutni: magas lépcsőfokok nehezítik az idős emberek útját. Esős időben ráadásul csúszós, sáros a talaj az egyetlen helyen, ahol akár kerekesszékkel is be lehetne menni.

Pete Polgár Máté - plébános
“Vasárnap azért több százan járnak ide, délelőtti és esti szentmisére. Délelőtt 250-es az átlaglétszámunk, ennek 40 százaléka idősebbekből áll, illetve érintettek olyan mozgáskorlátozottak, akik tolószékkel érkeznek, nekik nagyon nagy áldás ez.”

Az akadálymentesítés mintegy 400 ezer forintba kerül - ha ezt a város a költségvetéséből nem valósítja meg, Tóth Kálmán ezt saját képviselői keretéből kívánja fedezni.

A vártnál hamarabb, akár már heteken belül elkezdődhet az építkezés - mondta el a körzet képviselője, aki már a térkő színéről, minőségéről is egyeztetett az egyházközség tagjaival.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő
“Az akadálymentesítés kifejezetten a kapu szélességében fog kezdődni, ez nagyjából 2,5 méter széles, és akkor van ott egy akna, amitől a szokásos egy méter húsz cm szélességében fog felkanyarodni, ugyanazt a térkövet fogjuk használni, amit a templom egyéb járdáinál használtunk.”

A földmunkákat - korábbi egyeztetés alapján - a Vas Megyei Temetkezési Kft. végzi majd. A magaslati részeket el kell hordani, másutt fel kell tölteni néhány gödröt. Tóth Kálmán abban bízik, hogy még a nyáron elkészül a 25 méteres járdaszakasz.  A kerékpártárolók felújításában pedig a hívek segítenek.