Hírek

Aktualitások allergiásoknak

2019. augusztus 07., 15:03

Még a nyaralás helyszínét is célszerű óvatosan kiválasztaniuk az allergiásoknak, érdemes utánajárni annak, hogy hol milyen a pollenszennyezettség. Szombathely környékén ezekben a napokban a kültéri gombaspórákkal küzdenek az arra érzékenyek - de napokon belül berobban a parlagfű pollenje is.

Aktualitások allergiásoknak

Az esős és meleg időjárás kedvez a kültéri allergén gombáknak, most - a csalánfélék mellett - ezek spórái okoznak gondot az allergiásoknak - tudtuk meg a népegészségügyi főosztály legfrissebb adataiból. Ezek nagyon erős allergének.

Wächter Walter - megyei tiszti főorvos, Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya
“Bár a szabadban tartózkodás egészséges dolog, azért ilyenkor sajnos azt kell javasolnunk, hogy az allergiások minimalizálják a szabadban töltött időt, gyakrabban zuhanyozzanak, akinek hosszú haja van, az gyakrabban mosson hajat, mivel a pollen nagyon jól megtelepszik a hajunkban, és éjszaka a párnára kerülve még éjjel is irritálhat minket.”

Az ágyneműt is érdemes gyakrabban cserélni a betegeknek, így csökkenthetik a tüneteket. Allergiásoknak a nyaralásuk úticélját is előrelátóan kell megválasztaniuk.

Wächter Walter - megyei tiszti főorvos, Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya
“Érdemesebb pollenben szegényebb vidékeket választani, ez jellemzően a tengerpart, de a magas hegyekben is kevesebb pollen száll a levegőben. Illetve az öltözködés sem mindegy, jobb, hogyha természetes anyagokból készült ruhát hordunk, a műanyagok irritálhatják a bőrt, illetve a fokozott izzadás is súlyosbíthatja a bőrtüneteket.”

Közepes mértékű a pázsit- és útifű félék, alacsony pedig a parlagfű pollenjének koncentrációja a levegőben, ez azonban napokon belül megváltozik.

Szombathelyen egyelőre nem túl gyakori ez az erősen allergén gyomnövény - ez a városközpont közeli terület kivétel. A növény virágzását nem szabad megvárni: akkor ugyanis a növényvédelmi hatóság közérdekű védekezést rendel el, aminek költségeit a föld tulajdonosára terhelik. A bírság elkerülhető a parlagfűmentesítéssel - ezzel az allergiásokon is segíthetnek.