Hírek

Állatmenhelynek gyűjtött a Vas megyei katasztrófavédők kollektívája

2021. január 20., 16:29

Évente 15-20 esetben mentenek kútba esett, kerítésbe akadt, vagy csatornába szorult állatot a Vas megyei tűzoltók. Ez a tevékenység a személy- és kármentés után az alapfeladataik közé tartozik. Ez is oka annak, hogy most 170 kg tápot, és többek között takarókat is adományoztak az Állatvédők Vasi Egyesülete számára. A gyűjtést azután kezdték, hogy a Szombathelyi Televízió Híradójában látták a szervezet munkáját.

 

Állatmenhelynek gyűjtött a Vas megyei katasztrófavédők kollektívája

Szokatlan rakomány, tömlők és szivattyúk helyett kutya- és cicatápos zsákok kerülnek elő a tűzoltósági autóból. Néhány nap alatt 170 kg eledelt, vitaminokat és takarókat gyűjtött össze a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kollektívája, hogy jobbá tegyék a mentett állatok hétköznapjait és segítsék az állatvédők munkáját.

Egyed László – tűzoltósági felügyelő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Minden évben kb. 20 olyan eseményünk van, mikor állatmentéssel is foglalkozni kell. Ezek elsősorban olyan események, mikor kútba esnek a háziállatok. jószágok, és nem egy esetben emésztő gödörbe, vagy patak iszapjába szorult állatot kellett kimenteni a kollégáknak. Valamint vaddisznókat, szarvasokat is mentenek a kollégák, mikor beszorulnak vadhálókba, kerítésekbe.”

A Szombathelyi Televízió január 11-i híradójában látott riport után döntöttek úgy a tűzoltók, hogy gyűjtésbe kezdenek. Az Állatvédők Vasi Egyesülete által fenntartott menhelyen most 30 kutya és hasonló számú cica várja új gazdáját. A szervezet az adó 1 %-okból és más adományokból végzi munkáját. A katasztrófavédőkkel folyamatos munkakapcsolatban is vannak.

Vértesi Andrea – elnök, Állatvédők Vasi Egyesülete
„Először megijedtem, mikor meghallottam a katasztrófavédelemtől érkező hívást. Azt hittem, valami problémás eset miatt keresnek. Aztán elmondták, hogy milyen kezdeményezést indítottak, akkor nagyon megörültem, és szeretettel vártuk őket.

"Te nagyon barátságos vagy, azt látom."

Ebben a ketrecben egy hete még egy teljes alom kiskutya várt szerető gazdára, őket már örökbe fogadták, és több más mentett kutya is új otthonra talált. A tűzoltók most személyesen is meggyőződhettek az egyesület gondoskodásáról.