Hírek

Anyanyelvvédő mozgalmat indított januárban a Jobbik

2012. március 22., 16:47

Céljuk, hogy Magyarországon magyarul beszéljünk, és ne hagyjuk, hogy nyelvünk elsekélyesedjen. A párttal együtt dolgozó szakemberek mindig más, aktuális problémákra hívják fel a közvélemény figyelmét. Mai sajtótájékoztatójukon az ún. értelemhangsúlyos beszéd védelméről beszéltek. Azt szeretnék elérni, hogy a televíziós és rádiós riporterek vizsgát tegyenek.

Anyanyelvvédő mozgalmat indított januárban a Jobbik

Pozitív visszajelzések érkeztek a közel három hónapja indult anyanyelvvédő mozgalomról - mondta bevezetőjében Balassa Péter. A Jobbik önkormányzati képviselője kiemelte: a magyarság fennmaradásában fontos szerepe van annak, hogy megvédjük a világon egyedülálló magyar nyelvet a romlástól. Sárközy Csaba oktatási bizottsági tag arra hívta fel a figyelmet, hogy kiveszőben van az ún. értelemhangsúlyos beszéd. Kifejtette: a magyar nyelv sajátossága, hogy az értelmet hordozó szövegrészeket hangsúlyozza, ehelyett azonban - főleg a médiában - egyre terjed az éneklő stílus. Ez ellen küzdenek a nyelvészek is.

"Magam is mögéjük állok, és a szombathelyi Jobbik is mögéjük áll, mert egyszerűen döbbenetes a térhódítása a helytelen hangsúlyozásnak."

Sárközy Csaba rámutatott, hogy a közszolgálati televízió híradójában nap mint tetten érhetők ezek a hibák. Például, a családnév helyett a keresztnév, összetett szavak esetében pedig az utótag hangsúlyos, ami helytelen. A problémáról egy videoanyagot is készítettek.

"Komolyan veszik.....hibát."

Takács Adrián a párt Ifjúsági Tagozatának megyei szervezője szerint anyanyelvünk védelme éppúgy nemzetstratégiai érdek, mint a gazdaság életképességének megőrzése. A Jobbik azt szeretné elérni, hogy a riporterek, bemondók tegyenek nyelvhelyességi vizsgát. Az erről szóló anyagot a parlamentnek és a médiahatóságnak is eljuttatják.