Hírek

Ápolók napja

2019. március 01., 19:21

Humanitás, empátia, tolerancia, türelem, megbecsülés és bizalom - a többi közt ezek a szavak is felmerültek az Ápolók napján, a Markusovszky Kórház 5. alkalommal megrendezett szakdolgozói tudományos emlékülésén a Bartók teremben. A hagyományokhoz hűen idén is megemlékeztek az ünnepségen Kossuth Zsuzsannáról, az ország első főápolójáról.

Ápolók napja

Születésének 202. évfordulóján a kórház ápolási igazgatója méltatta elsőként Kossuth Zsuzsannát, Kossuth Lajos húgát, aki az 1848-49-es szabadságharc idején megszervezte az első katonakórházakat.

Altmajer Beáta - ápolási igazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
"Jelentősen hozzájárult az ápolói szakma elismertségének növeléséhez, megalapította az ápolástudományt és elindította az intézményesített modern ápolóképzést."

A nyugati határ közelsége és Ausztria vonzereje az egészségügyi dolgozókat is érinti. Az ápolók fogynak, ám a munka növekszik és az elvárások is nőnek - fogalmazott Nagy Lajos kórházigazgató. Hozzátette: a magas szintű tudás megszerzése biztosított Szombathelyen is.

Nagy Lajos - főigazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
"A Pécsi Tudományegyetemen jelentősen bővült a diplomás ápolók képzése, illetve a kórházon belül is most már remélhetőleg az idei éven belül el tudja kezdeni a munkát a skill labor, ahol azokat a készségeket lehet betegek nélkül megtanulni, ami a betegek ápolásában fog segíteni."

Bár sokkal többet érdemelnének az ápolók, mégis írják a döntéshozók javára, hogy az utóbbi esztendőkben és a jövőben összesen 72 százalékkal növekszik a dolgozók illetménye - ezt már a térség országgyűlési képviselője kérte a megjelentektől. Hűség, kötelességtudat, szolgálat - ezek az egészségügyi dolgozók legfőbb ismérvei - emelte ki Harangozó Bertalan köszöntőjében. Puskás Tivadar polgármester a város egészségügyi programjairól szólt, valamint az ápolók munkáját méltatta.

Puskás Tivadar - polgármester
"Egy gyógyítás minőségét mindig az határozza meg a beteg szemszögéből, hogy hogyan bánnak vele, hogyan ápolják."

Múlt nélkül nincsen jelen, jelen nélkül nincsen jövő - ezt a címet viselte a kórház szakdolgozóinak műsora, akik az ápolók korokon átívelő örök küldetését: a segítés szellemiségének fontosságát hangsúlyozták.