Hírek

Április 16. 2001 óta a holokauszt magyarországi emléknapja

2024. április 16., 19:05

Április 16. 2001 óta a holokauszt magyarországi emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött a zsidók gettósítása, előbb a keleti országrészben, majd májusban már Szombathelyre is elért a folyamat. A pedagógiai szolgáltató központ holokauszt-évfordulóhoz kapcsolódó egész éves programja keretében középiskolai osztályok keresték fel ma délelőtt a Szemtől szemben kiállítást.

Április 16. 2001 óta a holokauszt magyarországi emléknapja

Tárlatvezetésen vettek részt a Premontrei és a Nagy Lajos Gimnázium diákjai a szombathelyi zsidóság történetét bemutató kiállításon. Mayer László levéltáros beszélt a városi zsidóság megjelenéséről, tevékenységéről, tragédiájáról és talpra állásáról - kezdve a 19. századtól.

"Ez volt Knebel Jenő és lányának a műterme."

A Szemtől szemben című kiállítás 2015-ben nyílt meg az Iseumban. Kelbert Krisztina történész a Knebel fotós dinasztia 20 ezer darabos hagyatékát dolgozta fel. Az állandó tárlatot az egykori neológ iskola épületében rendezték be, rendszeresen fogadnak csoportokat.

Mayer László - levéltáros

"A statisztikai adatok, számok, nevek mellé arcokat, egyéneket, családokat, közösség történetét tesszük. Itt sok fényképpel találkoznak a tanulók. Ez a szemtől szembeni találkozás mindenkit megszólít, látják a tragédiát a gyerekektől az öregekig, történetbe ágyazva, így nem egy száraz tananyagként jelenik meg számukra."

A személyes történetek mentén összeállított tárlatvezetés nagy hatással volt a diákokra. Az emberi sorstragédiát látva többen belegondoltak, mi lett volna, ha mindez az ő családjukkal történik.

Czilli Csongor - 11. osztályos tanuló, Premontrei Gimnázium

"Megrendítő rendkívül, így kiszakítani egy családot a hétköznapjaiból, és ilyen körülmények között folytatni, illetve véget vetni az életüknek, igazán megrendítő szerintem."

A pedagógusok, intézményvezetők szerint lényeges, hogy a Z generáció tagjai személyes ismereteket szerezzenek a második világháború és a holokauszt eseményeiről, hiszen őket már nem segíti a családi emlékezet. A Premontrei Gimnázium katolikus iskolaként éppúgy fontosnak tartja ezt.

Hancz Gábor Tamás - igazgató, Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium

"A kereszténység a zsidó vallásra, közösségre úgy tekint, mint idősebb testvérekre, sok közös gyökerünk van. A zsidóságból nőtt ki a kereszténység is, annak egy elágazása. Sokkal több a közös bennünk, mint ami elválaszt, fontos, hogy az összekötő kapcsokra, a közös történelmünkre emlékezzünk, tudjunk egymás sorsáról, élettörténetéről."

Április 16. a holokauszt magyarországi emléknapja, amely a deportálások kezdetéhez kapcsolódik.

Mayer László - levéltáros

"Ekkor az északkelet-magyarországi és a kárpátaljai területen Kassától Nyíregyházáig megindult a gettósítás, és ahogy az idő és a front haladt előre, indult nyugat felé. Ez éri el Szombathelyt 1944. május 9-12. között, amikor a 2600 főnyi helyi és járási zsidóságot a Fő tér és környéke körül kialakított gettóba zárják."

A tárlatvezetés az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ A múlt üzenete a jövőnek című egész éves programsorozatának részeként valósult meg, amit a holokauszt 80. évfordulójához kapcsolódóan szerveznek egy pályázat támogatásával. 5-től 18 éves korig szólítják meg a fiatalokat többek között színházi előadásokkal, vetélkedővel, képzőművészeti kiállítással, zárásként pedig konferenciát tartanak majd.