Hírek

Április elsejétől eggyel több parkolási díjzóna lesz Szombathelyen

2015. március 24., 17:44

A kórház és környéke, valamint a Rendelőintézet és a könyvtár környéke egészségügyi díjzónába tartozik majd. Ezeken a területeken a hatvan percre váltott jegy érvényessége egy órával automatikusan meghosszabbodik.

Április elsejétől eggyel több parkolási díjzóna lesz Szombathelyen

Az egészségügyi intézmények környékén parkolók nehezen tudják kiszámítani, hogy mennyi időre lesz szükségük, hány órára váltsanak parkolójegyet. Gyakran előfordul, hogy vagy eleve hosszabb időre vesznek jegyet, vagy pótdíjat kell fizetniük az autósoknak. Erre jelenthet megoldást az egészségügyi díjzóna bevezetése.

Kecskés László – elnök, Egészségügyi Bizottság
„Ez a plusz egy óra, sőt mint kiderült egy és egynegyed óra azért jelentős biztosítás. Ha valaki kétszáz forintért vesz jegyet – ami a belváros területén alig fél órára elég érvényes parkolást jelent – itt a kórház területén három és egynegyed órát fog jelenteni.”

Az egészségügyi díjövezet jelzésrendszere is megváltozik április elsejétől: az eddigi zöld vagy sárga színű kiegészítő táblákat kékre cserélik. A kedvezményről ezeken és a parkolójegy-kiadó autómatákon is olvashatnak majd a gépkocsivezetők. A kórház valamint a Rendelőintézet és a könyvtár környékén száz forintot kell majd fizetni egy óráért. Továbbá minimum egy órányi parkolásért további hatvan perc jár.

Kurucz Zoltán – parkolási részlegvezető, SZOVA
„ Nagyon fontos információ, hogy a kedzevmény akkor éri el a kívánt célját, ha a gépjárművezetők nem a bedobandó összeget csökkentik ezzel a kedvezménnyel, hanem a megvásárolni kívánt parkolójegy érvényességéhez adódik hozzá ez a hatvan perc.

A kórház környékén a kevés parkolóhely is gondot okoz, gyakran az ott dolgozók sem találnak helyet.

Puskás Tivadar -polgármester
„Már lépéseket tettünk abba az irányba, hogy a kórházzal szembeni telken, a volt városi strand területén, vagy legalábbis egy részén hogyan tudjuk kialakítani a parkolókat, úgyhogy megindult ebbe is a vizsgálódás, és ebben a kérdésben is remélem sikerül a közeljövőben a parkolási gondokat abba az irányba való bővítéssel megoldani.”

A kedvezmény kizárólag az automatáknál váltott jegyek esetén érvényes. A mobiltelefonos díjfizetéssel igénybe vehető kedvezmény kidolgozása folyamatban van, az erről szóló előterjesztés várhatóan az áprilisi közgyűlésen kerül napirendre.