Hírek

Április elsejétől élesben működik az új országos várólista regisztráló rendszer

2019. április 05., 16:24

Így várhatóan tovább csökken az egyes műtétekre való várakozás időtartama. A betegnek mindig a legkorábbi időpontot kell kapnia, sőt ő maga is meghatározhatja azt, de ha az előjegyzett időben nem jelenik meg, akkor a várólista végére kerül.

Április elsejétől élesben működik az új országos várólista regisztráló rendszer

2013-ben több évet kellett várni egy szürkehályog, vagy egy csípőprotézis műtétre, később már csak 9-10 hónapot. Mostanra a bárki számára elérhető várólista lekérdezési rendszer tanúsága szerint a szemműtét esetében a várakozási idő 70 napra csökkent a Markusovszky Kórházban. Az intézmény 8 szakmacsoportban 18-féle várólistát vezet.

Káldy Zoltán – orvosigazgató, Markusovszky Kórház
A várólistáknak a tervezéséhez nem olyan régen egy informatikai tervező program áll rendelkezésünkre, de korábban ezt manuálisan végeztük és úgy töltöttük fel a várólistákat, ahogy a műtéti kapacitásokból ez következett. 3.00

Az áprilistól élesben működő új rendszer főként a 60 napnál hosszabb várakozási időt csökkentheti. A korábban elvégzett műtétek számát alapul véve 90 %-os feltöltést ír elő az új szabályozás. Vagyis a listán helyet kihagyni és oda egy később megjelenő beteget beírni nem lehet. A kórháznak a várólistán megadott időpontban kell elvégezni a beavatkozást. Előrehozni műtétet csak szakmailag indokolt esetben lehet, például ha a beteg állapota romlik. Ha ilyen indok nincs, az egészségbiztosító nem fizeti ki a beavatkozást és meg is bünteti a kórházat.

Káldy Zoltán – orvosigazgató, Markusovszky Kórház
Ha a beteg nem jelenik meg a várólista időpont napján, akkor 7 napon belül egy új időpontot kell neki kitűznünk, és ha azon sem jelenik meg, akkor töröljük a várólistáról. Van lehetőség, ha valamilyen családi ok miatt nem tud a várólista napján műtétre megjelenni a beteg, akkor természetesen elfogadjuk. 8.13

Káldy Zoltán szerint az új szabályozás egyértelmű, de az intézmények részéről komoly odafigyelést kíván a várólisták résmentes feltöltése. Az orvosigazgató hangsúlyozta, az új rendszer lehetővé teszi a beteg számára az előjegyzést, ám ebben az esetben, ha nem tud megjelenni a kívánt időpontban, a várólista végére sorolódik.