MNB - 2
MNB

Hírek

Április elsejétől indul Szombathelyen a városi lomtalanítás

2017. március 22., 12:34

Hétvégente 6 ütemben gyűjtik be a hulladékot, ami egyébként nem fér bele a kukába. A tapasztalat szerint ilyenkor nagy felfordulást okoznak a guberálók, ennek elkerülése érdekében azt kéri a szolgáltató, hogy az adott városrészre meghirdetett nap reggelén tegye ki a lakosság a hulladékot a közterületre.

Április elsejétől indul Szombathelyen a városi lomtalanítás

"A 11-es huszár út-Vörösmarty-Nádasdy-egészen a vasúti sínekig, illetve a Thököly utcától északra fekvő terület, ami érintett lesz."

Ezen a területen kezdődik a városi lomtalanítás április elején, majd - május elsejét kivéve - hétvégente folytatódik a tavaszi nagytakarítás. Szombathelyen a törvényi előírásnak megfelelően évente egy alkalommal tartanak városi lomtalanítást. Ilyenkor több száz tonna lakossági hulladékot gyűjtenek be.

Puklér Géza - hulladékgazdálkodási igazgató, Szomhull Kft.
Reggel 7 órakor indul el a járat, tehát az a kérés az elszállítandó hulladék arra az időpontra kerüljön ki közterületre, járművel jól megközelíthető helyre. Külön kérjük, hogy lehetőleg ne előző este, mert akkor az arra illetéktelenek azt széthordják.

A lomtalanítás alkalmával nem szállítják el a veszélyes és elektronikai hulladékot, a nyesedéket, az építési törmeléket és az autógumit sem. Az ilyen feleslegessé vált tárgyakat és szemetet a szombathelyiek ingyenesen rakhatják le a hulladékudvarban. Balaicz Ferenc havonta hozza ki gondosan szétválogatva az otthon felgyűlt hulladékot a Körmendi úti telepre.

Balaicz Ferenc
Egy részét már kiraktam, a faágakat, nyesedékeket, most jön majd a papír, amit az előbb tettem le és a fémdolgok, amik összejönnek a háztartásban, papír, fémdobozok, és egyéb hulladékok. Ezeket szoktam idehozni mindig.

A Hulladékudvar március közepétől meghosszabbított nyitvatartással, hétfőtől péntekig reggel 6-tól este hatig, szombaton pedig 14.00 óráig tart nyitva. A szombathelyi lomtalanítás részletei többek között a Szombathelyi Televízió infotévéjén is olvashatóak.

 

KÖZLEMÉNY

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatatavaszi lomtalanítási akciót hirdet a SZOMHULL Nonprofit Kft. szervezésében. Az előző évhez hasonló módon, idén is hat körzetben történik a gyűjtés.

Az akció során a lakosság megszabadulhat a rendszeres hulladék-
gyűjtés során el nem szállítható (a szabványos szeméttároló edényzetbe a méretük miatt el nem helyezhető), a lakásban, háztartásban feleslegessé vagy selejtessé vált tárgyaktól (bútor, eszköz stb.). A város lakóterületét tehát hat részre osztva, hat szombati napon történik a gyűjtés.

• Az első nap 2017. április 01., a terület pedig: a Thököly I. utcától északra eső városrész a Perint és Gyöngyös patak között a Petőfi S. utcáig, valamint a Szt. Márton utcától északra a Gyöngyös patak és a vasútvonal között a volt bucsui vasút nyomvonaláig (tehát a belváros, valamint a Sugár u. - Hadnagy u. - 11-es huszár út környéke, Lovas u.
környéke).

• A második nap 2017. április 08., a terület pedig: Petőfi S. - 18-as honvéd utcáktól északra eső városrész a Perint és a Gyöngyös patak között a Váci M. utcával bezárólag (tehát a Derkovits ltp., valamint az Akacs M., Szabó M., Deák F., Engels F. utcák környéke, ill. a 14 emeletes mögötti utcák).

• A harmadik nap 2017. április 22., a terület pedig: a Szt. Márton u. és Thököly I. utcáktól délre eső városrész, melyet keletről a vasútvonal, nyugatról a Perint patak, délről a Szt. Gellért u. határol (tehát a belváros déli része, Joskar-Ola ltp., KISZ ltp., Százhold városrész a Szt. Gellért utcával bezárólag).

• A negyedik nap 2017. május 06., a terület pedig: a Perint pataktól nyugatra eső városrész a Jáki úti temetővel bezárólag (ide tartozik Olad, az oladi ltp., a Csónakázó tó környékétől a Jáki úti temetőig húzódó városrész).

• Az ötödik nap 2017. május 13., a terület pedig: a kőszegi – szentgotthárdi vasútvonaltól keletre eső városrész, az ipartelep utcái, (Zanat már nem!), valamint a volt bucsui vasúttól északra eső városrész (Kámon, Herény, Stromfeld ltp., Bébic ltp., Éhen Gyula ltp., Pick ltp., Minerva lakópark). Dél felöl a Csaba u.-ig bezáróan.

• A hatodik nap 2017. május 20 ., a terület pedig: A Ferenczy I. - Szt. Gellért - Csaba utcák vonalától délre eső városrész (tehát a Hajnóczy u., Újperint, Petőfi-telep, valamint a Diófa u. környéki ltp., Gyöngyös-
szőlős, Gyöngyöshermán és Szentkirály), illetve Zanat városrész.

Nyomatékosan felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az érvényben lévő, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény értelmében a lomtalanítási akcióba a következő hulladéktípusok nem tartoznak bele, s ezért elszállításra sem kerülnek:

• kerti hulladék, nyesedék, (zöld hulladék)
• állati tetem,
• trágya,
• bontásból származó autóalkatrész (kárpit, szélvédő, lökhárító stb.),
• építési törmelék (mosdókagyló, csempe stb.),
• lapátos hulladék,
• gumiabroncs,
• veszélyes hulladék (pl. permetezőszer göngyöleg -maradék, festék, festékes göngyöleg, akkumulátor, neoncső, hullámpala, gyógyszer, fáradt olaj, olajos-üzemanyagos göngyöleg stb.),
• elektronikai hulladék (pl. selejtes hűtő, televízió, háztartási gép).

A ki nem helyezhető hulladékok egyes fajtáját a SZOVA Zrt. díjtalanul átveszi a Körmendi úti Hulladékudvarban!

Lim-lomot az akció napján reggel 7:00-ig, szállítójárművel megközelíthető közterületre kell kirakni. Így jelentősen csökkenthető a guberálás miatti szennyezés veszélye.

Kérjük, hogy a lim-lom szelektált kirakásával (külön rakva pl. fém, fa, karton stb.), és a papírból készült termékek (újság, kartondoboz stb.) kötegelésével segítsék munkánkat.

Bővebb felvilágosítás a 06-94/314-575 telefonszámon kérhető.

A lim-lom akció a lakosságra vonatkozik, intézményekre, vállalkozásokra, kereskedelmi egységekre nem!

Szombathely Megyei Jogú Város
Polgármesteri Hivatal
Városüzemeltetési Osztály