Hírek

Áprilistól ingyen utazhatnak a 16 év alatti szombathelyi fiatalok a helyi járatos buszokon

2024. január 24., 18:30

Áprilistól ingyen utazhatnak a 16 év alatti szombathelyi fiatalok a helyi járatos buszokon, ha a közgyűlés rábólint a tervezetre - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Nemény András polgármester és Horváth Soma alpolgármester. A képviselők a holnapi testületi ülésen tárgyalnak arról, hogy elkezdődhet a részletek kidolgozása, és februárban, a költségvetés megalkotásakor születhet végleges döntés. Nagyjából 100 millió forintba kerül majd ez a közel 7500 tanköteles korú diákot érintő újítás.

Áprilistól ingyen utazhatnak a 16 év alatti szombathelyi fiatalok a helyi járatos buszokon

Két éve váltott szolgáltatót a város, azóta mintaértékűvé vált a szombathelyi tömegközlekedés - fogalmazott Nemény András a Thököly utcai buszmegállóban megtartott sajtótájékoztatón. Céljuk, hogy a közösségi közlekedés a lehető legjobb legyen, és azt egyre többen vegyék igénybe. A polgármester bejelentette: újabb lépést tesznek ebbe az irányba, és egyúttal a családokat is segítik. Határozati javaslattal él a csütörtöki közgyűlésen, hogy legyen ingyenes a helyi járatos utazás a 16 év alatti szombathelyi fiatalok számára.

Nemény András - polgármester

"A hivatalos kidolgozása az előterjesztésnek a januári közgyűlésen kezdődik, februárban megszületik a végleges döntés és a költségvetési forrást is hozzárendeljük, és április elsejétől tervezzük, hogy bevezetésre kerül mindez, tehát onnantól tudnának ingyen közlekedni a 16 év alattiak."

Az előzetes számítások szerint közel 7500 diák élhetne az ingyenes utazás lehetőségével, és mindez nagyjából 100 millió forintba kerülne a városnak. A polgármester azt kérte a képviselőktől, támogassák a javaslatot. Szeretné, ha egyhangú döntés születne.

Horváth Soma alpolgármester elmondta, büszke rá, hogy Szombathelyen közlekedik az ország legmodernebb buszparkja, miközben a jegy- és bérletárak nem emelkedtek. November óta dolgoznak a diákok ingyenes utazásának tervén. Az elképzelések szerint a 16 év alatti, szombathelyi állandó lakcímmel rendelkező fiataloknak regisztrálniuk kell majd az önkormányzatnál, és az itt kapott tanúsítvánnyal igényelhetnek bérletet a szolgáltatónál. Ezt egyszer kell megtenni, később már elegendő lesz felmutatni a diákigazolványt. Hozzáfűzte azt is, hogy elkészült az Éhen Gyula téren az új buszpavilon, és hamarosan elbontják a régi, rossz állapotú újságosbódét. Az első negyedévben 3 új midi busszal bővül a Blaguss flottája, az esztendő második felében pedig egy elektromos autóbusz is szolgálatba áll a város útjain.