Hírek

Áramkimaradások a nagy viharban

2017. április 20., 17:30

Villamos vezetékek szakadtak el, oszlopok törtek ki a viharos erejű szélben. Vas megyében 43 település közel 12 ezer háztartása maradt áram nélkül rövidebb, hosszabb időre. Az EON tájékoztatása szerint teljes kapacitással dolgoznak a hibák elhárításán, de a szél az ő munkájukat is nehezíti.

Áramkimaradások a nagy viharban

A viharos, sokszor orkán erejű szél miatt már szerdán délután tapasztalható volt áramingadozás. Később a vezetékekre dől fák, és a rájuk tapadó hó súlya már komoly problémákat okozott a hálózaton. Kőszegfalván tűzoltók biztosították a helyszínt az áramszolgáltató munkatársainak megérkezéséig. Itt letört ágak, és elszakadt, a szélben erősen himbálózó vezetékek okoztak gondot.

Egyed László szóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Jelen pillanatban Vas megyét érintően 38 településen akadozik az elektromos áram szolgáltatás, ez 8513 fogyasztói helyet jelent.

Később, a szél erősödésével tovább bővült az áram nélkül maradt települések száma.

Riporter: Bakó Béla
Itt egyébként hajnali négy körül ment el az áram, de vannak olyan települések a megyében, pl. Acsád, ahol már tegnap este 7-kor is áramkimaradásokról számoltak be.

Ebben a Szombathely környéki kisboltban egy benzinnel működő aggregátorral oldották meg a működéshez szükséges áramfejlesztést.

Palányi László üzletvezető
Mi nem tudjuk, mikor ment el az áram, mert 6-kor jöttünk, és akkor sötétség volt. Nekünk a rácsunk is elektromos, meg hát mindenféle berendezés, amivel a bolt működik.

Nem volt ma áram Szombathely több városrészében sem. A viharos szél pedig többek között a közlekedési lámpák rögzítését is több helyen elszakította. A Zanati úton például a tűzoltók a speciális, magasból mentő autójuk kosaras emelőjével segítették a közútkezelő szakemberét a fényjelző helyreállításában. Az áramszolgáltató szóvivője arról tájékoztatta híradónkat, hogy először azokat a hálózatokat állítják helyre, amelyek több fogyasztót látnak el. Teljes létszámmal dolgoznak a hibák elhárításán, de az időjárási körülmények nehezítik a munkájukat.