Hírek

Aranyból épült ház

2019. január 21., 15:15

Aranyból épült ház - ez a címe annak a könyvnek, amit pénteken mutattak be a Püspöki Palotában. A Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent kötetben Finta Sándor 1909 és 1949 között írt elbeszéléseinek válogatása olvasható.

Aranyból épült ház

130 éve született Finta Sándor, a püspöki elemi iskola címzetes igazgtója, a Katolikus Tanítóegyesületek országos elnöke, lapszerkesztő, a Szombathelyi Szépítő Egyesület titkára, és még hosszasan lehetne sorolni szakmai és társadalmi szerepvállalását - de ez eddig jórészt feledésbe merült.

Puskás Tivadar - polgármester
“Finta Sándor azok közé a Szombathelyen munkálkodott emberek közé tartozik, ainek az életét egyáltalán nem ismerjük, vagy nagyon kevéssé ismerjük. Nekünk, utódoknak az a kötelességünk, hogy ezt minél inkább közkinccsé tegyük.”

Finta Sándor életútját, munkásságát unokája igyekszik megismeretni a szombathelyiekkel.

Császár Ernő - Finta Sándor unokája
Nemcsak a közéletben, de az iskolai életben is ő igen magas szinten tevékenykedett. Az egyház területén is és az iskola területén is, valamint az önkormányzat különböző bizottságaiban.”

Irodalmárként is gazdag életművet hagyott hátra, de írásai alig ismertek. 13 verseskötetet, 9 regényt, meséket, színdarabokat, dalszövegeket, de még forgatókönyvet is jegyez. 120 elbeszélése közül válogattak egy kötetrevalót Aranyból épült ház címmel.

Tangl Lászlóné - magyartanár, Brenner-gimnázium
“Úgy próbáltam összeszedni a novellákat, hogy minél teljesesebb képek kapjunk az író világáról. A Finta Sándor-i novellákra nagyon jellemző a vállásos világkép, ezt elsődlegesen kiemelném, hiszen az ő világában az emberi élet csak akkor teljes, ha egy mély istenhit is megjelenik ezekben.”

A könyvbemutatón Székely János megyéspüspök is idézte, méltatta Finta Sándor írói munkásságát. A Szülőföld Kiadó tervei között szerepel az életmű további részének megjelentetése is.