Hírek

Aranydiplomások

2015. szeptember 18., 18:31

1965-ben diplomázott az első népművelés-könyvtár szakos évfolyam a Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézetben. Az egykori, a “nullszériás” hallgatók péntek délelőtt vették át aranydiplomájukat a Savaria Egyetemi Központban.

Aranydiplomások

Egykori tanáraik, így a szakalapító Szalay László emléke előtt tisztelegtek a népművelés-könyvtár szakos öregdiákok a Savaria Egyetemi Központban. Ők voltak az elsők, akik ebben a képzésben részesültek Szombathelyen, sőt az országban.

Zsámboki Árpád - aranydiplomás
“Mindenféle szakmai modell nélkül, közös próba volt, erőpróba volt tanárok és hallgatók között. Együtt alakítottuk ki ennek a képzésnek a metodikáját.”

Az első népművelés-könyvtár szakos évfolyamon negyvenen végeztek, közülük legtöbben a pályán maradtak.

Horváth György - aranydiplomás
“A pálya kezdetén mindenki el is tudott helyezkedni a szakmában. Mivel mi eléggé jó gyakorlati képzést kaptunk, és több figyelem is jutott ránk, ezért hamarabb vették a különféle grádicsokat, szakmai kapaszkodókat.”

Az ötven éve végzettek közül most 29-en vehették át aranydiplomájukat.

Antonio Donato Sciacovelli - dékán, pedagógusképző kar
“Ez bármelyik egyetem számára nagyon fontos pillanat, amikor visszakeressük a gyökereinket, és talákozunk azokkal a diákjainkkal, akik - jelen esetben - ötven évvel ezelőtt végeztek. Ez a legjobb zálog az ifjúság számára is, és mi szeretnénk példaként állítani a hallgatóink elé.”

A diplomaátadó ünnepségen az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője, Beke Márton kiemelte, hogy a Szombathelyre, mint a népművelőképzés fellegvárára tekintenek az országban. A főosztályvezető-helyettes a képzés jövőjéről is beszélt az egykori diákoknak.