MNB
MNB - 2

Hírek

Aratás előtti gépszemle

2019. június 25., 13:54

A hétvégén, Péter-Pál napján hagyományosan megkezdődik az aratási szezon. Az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően most nincsenek kiszáradva a földek és a növények, mégis fontos a tűzmegelőzés. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai tűzvédelmi felülvizsgálatot tartanak azoknál a gazdálkodóknál, akik 5 munkagépnél többel rendelkeznek.

Aratás előtti gépszemle

Porzik a föld ezeken a tavalyi képeken. Ha kevés a csapadék nemcsak a talaj szárad ki, hanem a növények is kevesebb nedvességet tartalmaznak. Ilyenkor elég egy szikra ahhoz, hogy leégjen a gép, és megsemmisüljön a termés.

Egyed László néhány régi tűzesetet idéz fel. Ezek megelőzését szolgálja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezése, miszerint az aratási időszak előtt a gazdálkodóknak tűzvédelmi szempontból is meg kell vizsgálniuk gépparkjukat, amiről jegyzőkönyvet kell készíteniük. Aki ötnél több mezőgazdasági géppel rendelkezik, annak az elvégzett ellenőrzést be is kell jelenteni a tűzvédelmi hatóságnak, amely aztán szúrópróba szerűen nézi meg, hogy valóban minden rendben van-e.

Egyed László - tűzoltósági felügyelő, Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
Munkagépeken ilyenkor ellenőrizzük a tűzoltókészülékek meglétét, működőképességét, elektromos rendszereknek a zártságát, a tömítettségét, illetve a kenő- és üzemanyagoknak a csepegésmentességét, valamint megkeressük azokat a pontokat, ahol a földelő vezetékek vannak elhelyezve a gépeken, ugyanis statikusan is fel tudnak ezek munka közben töltődni, és ezek különböző gyújtási forrásokat is jelenthetnek ezeknél a gépeknél.

Míg korábban évi 20 aratási tűzeset is előfordult, tavaly már csak háromhoz vonultak a tűzoltók. (11.10) Egy ilyen kombájn több mint 100 milliós értéket képvisel, ezért is fontos, hogy kifogástalan állapotban menjen ki a földekre. Emellett az sem mindegy, hogy az egész éves munka gyümölcse, a termény bekerülhet-e a tárolókba. (11.44) Ebbe a csarnokba 1900 tonna fér el. Ennél a gazdálkodónál mindent rendben találtak a katasztrófavédők. A napokban árpával kezdik meg az aratást.