Hírek

Aratják a búzát

2020. július 31., 15:01

Javában zajlik a búza aratása Szeleste mellett. A betakarítás az esőzések miatt mintegy másfél hetet késett.

Aratják a búzát

Kuti Gábor 70 hektáron termel búzát. A tavaszi csapadékhiányos időjárás ellenére is optimális a minőség.

Kuti Gábor - ügyvezető - Kuti Családi Gazdaság
“Takarmánybúzát vetettünk, tehát bőtermő búzát, kamarai vetőmag ajánlás, illetve technológia alapján, reményeink azok, hogy az idei aszályos év ellenére is 7-8 tonna termést szeretnénk betakarítani,

Ez a parcella volt a Vasi Agrárkamara búzatermelési versenyének parcellája - innét vitték bevizsgálni a termést. Kuti Gáborék évről évre eredményesen neveznek a megmérettetésre. A család korszerű (03:56 - amit szétszór a kombájn)termelési technikájának része az ökológiai szempontból is optimális trágyázás - ez (19:20)a föld nedvességét is megtartja.

“Ez végül is az elszecskázott szalma, ez kerül vissza a talajba, ha lehúzzuk ezt a talajról, lehet látni, hogy nedves.”

Kuti Gáborék rendszeresen csatlakoznak a Magyarok Kenyere jótékonysági felhíváshoz is.

Kuti Gábor - ügyvezető - Kuti Családi Gazdaság
“Minden éven részt veszünk a Magyarok Kenyere programban is, minden évben viszünk felajánlást Vépre, a Magyarok Kenyeréhez, nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy ebben a programban is részt vehetünk, úgyhogy a fiúk viszik a családi gazdaságot, de ők is teljes mellszélességgel a program mögött állnak.”

Az adomány gyűjtése a magyar gazdák egyik érdekvédelmi szervezete, a MAGOSZ, vagyis a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége  keretein belül történik.

Pusztavámi Márton - elnök - NAK Vas Megyei Szervezete
“Az adományozási kedv - valószínűsítjük, hogy az időjárás és az aratás állása miatt - még nem akkora, mint az elmúlt időszakban volt, féltük azt, hogy egy kicsit kevesebb lesz az adomány az aszályos időszakra való tekintettel, de azt várjuk, hogy az eddigi eredményeket tudjuk hozni a gyűjtés folyamán.”

Általában 14 tonna gyűlik össze, ennek a lisztnek egy részét a határon túli kárpátaljai, egy részét Vas megyei gyermekeknek segítő szociális intézmények kapják.

Az agrárkamara úgy becsüli, minőségtől függően a gazdák 50-56 ezer forintért tudják eladni a búza tonnáját.