Hírek

Arcok és harcok - Honismereti Akadémia Kőszegen

2019. július 31., 14:29

"Arcok és harcok" mottóval szervezik meg idén az Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiát Kőszegen. Hazánk minden részéről és a határon túlról is érkeztek középiskolások, hogy szűkebb pátriájuk történelmi személyiségeit bemutassák, valamint közösségi programokon keresztül megismerjék Vas megyét.

Arcok és harcok - Honismereti Akadémia Kőszegen

Jurisics Miklósnak, Kőszeg hős várkapitányának is emléket állít az idei, 24. honismereti akadémia. Minden évben más városban szervezik meg a programot.

A megnyitón Kátai Zoltán Kossuth-díjas énekmondó adta elő Farkas András, 16. századi protestáns prédikátor históriás szerzeményét. Középiskolás diákok és kísérőik, összesen 74-en vesznek részt a hatnapos programon.

Debreczeni-Droppán Béla - elnök, Honismereti Szövetség
"Kicsit tábor jellege is van az egésznek, ez a honismereti szövetség ifjúsági rendezvénye, az utánpótlás nagyon fontos, a helyi értékek, a honismeret átadása a prioritás nálunk."

Idén nagyformátumú történelmi személyiségeket állítottak a középpontba, akik hazafias tetteik révén példaképei lehetnek az ifjabb generációnak.

Zsámboki Árpád - elnök, Vas Megyei Honismereti Egyesület
"Ráirányítja a figyelmet az emberi hőstettekre, példaadásokra, és szolgálja azt, hogy ezeknek a példaadó embereknek legyen kultusza, legyen élő kultusza."

Az ország minden tájáról érkeztek diákok, mindannyian előadással is készültek.

Csuka Luca
"Béri Balogh Ádámról, aki Tolna megyében rengeteget harcolt, birtokai voltak, Tolna megyei lakos volt. Érdekesnek találtam, ezért róla készítettem egy előadást."

Mikóczi Leila
"Már tavaly is voltunk az akadémián, és nagyon tetszett. A honismereti szakkörön találkoztunk ezzel a táborral, és nagyon megtetszett."

Az akadémia ideje alatt megtekinthető a II. Rákóczi Ferenc-emlékév alkalmából készült vándorkiállítás. A tablók erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából idézik fel a szabadságharcos hős alakját.

Gaal Gergely - elnök, Rákóczi Emlékév Testület
"Egyaránt volt hitét megvalló keresztény államférfi, a hazáért a viszontagságokat is vállaló arisztokrata, és nemzetünk olyan vezetője, aki jobbágytól az arisztokratáig, minden vallási felekezetet egybe tudott fogni a szabadságért."

Az ifjú akadémisták előadásokat hallhatnak, kirándulnak a hűség falvaiba és a Vasfüggöny Múzeumba, várost néznek, valamint részt vesznek a kőszegi ostromnapok hétvégi hagyományőrző rendezvényein.