Hírek

Ásatási nyílt nap

2019. szeptember 27., 15:24

Hat lelőhelyet tárnak fel a régészek egy határon átnyúló pályázati programnak köszönhetően Vas megyében és Dél-Burgenlandban, amelyeket aztán turisztikai élménycsomag segítségével mutatnak be az érdeklődőknek. Infópontok létesülnek, mobil applikáció és kincses térkép készül. A Romkertben már folyik a kutatómunka, csütörtökön ásatási nyílt napot szerveztek gyerekeknek.

Ásatási nyílt nap

Megnézhették, milyen egy valódi ásatás, kézi szerszámokkal maguk is leletek után kutathattak a földben, és a fémdetektort is kipróbálhatták a gyerekek a nyílt napon.

Római pénzeket, kerámiatöredékeket találtak, és játékokkal töltötték az időt a csoportok.

"Mindenféle fa kockából római épületet, vízvezetéket, városkaput colosseumot fel lehet építeni."

Az ehhez hasonló rendhagyó órákon élményszerűen tanulnak a gyerekek. Az Aréna ovisoknak és a Zrínyi-iskolásoknak is tetszett a program.

"Építettünk, kirakóztunk, és kincset kerestünk."

Farkas Tímea - 5. osztályos tanuló, Zrínyi Ilona Általános Iskola
"A történelmet szeretem, a régészetről már picit tanultunk, és az őskort szeretem a legjobban."

A Romkertben indult ásatással a 2-3. században emelt Mercurius-szentély helyzetét szeretnék tisztázni a kutatók. Ellentmondást találtak ugyanis a 80-as években feltárt építmény régészeti rajzai és a későbbi műemléki helyreállítás között.

Anderkó Krisztián - régészeti osztályvezető, Savaria Múzeum
"Az elmúlt 35-40 évben fejlődött annyit a régészet, hogy picit más aspektusból is megpróbáljuk ezeket a dolgokat megnézni, és kideríteni, hogy tényleg így nézett-e ki, vagy tényleg szentélyről van-e szó."

A feltárásra egy több mint 600 ezer euró értékű, osztrák-magyar Interreg projekt ad lehetőséget. Ennek keretében a Savaria Múzeum régészei Vas megyében még a séi újkőkori falut és (181031dozmat vízvezeték képek!)a római vízvezeték dozmati szakaszát kutatják, Dél-Burgenlandban pedig három lelőhelyen végeznek ásatásokat a Landesmuseum mukatársai. Később ezeket a lelőhelyeket 21. századi eszközökkel bemutathatóvá teszik, ami tovább növelheti a térség turisztikai vonzerejét.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
"A fiatalok már elsősorban mobiltelefonos applikáción keresztül tájékozódnak akár a régészeti leletekről is, ezért készülni fog egy kis kincses térképünk, ami szintén egy mobilapplikációval egészül ki, ez által a gyerekek és felnőttek egy játékos, interaktív módon tudják majd ezt a területet megismerni."

Az ásatási nyílt napról senki sem tért haza üres kézzel, táskát, sapkát, pólót kaptak ajándékba a gyerekek.