Hírek

Átadták a Kossuth u. 7. épületét

2010. december 09., 12:35

Közel 600 m2-en irodák kaptak benne helyet és kialakítottak egy sajtószobát is. A beruházás a belvárosi felújítási program részeként valósult meg több mint 170 millió forintból, melynek 80 százalékát az unió adta.

 

Átadták a Kossuth u. 7. épületét

Nem tudni, mikor épült pontosan a Kossuth u. 7. szám alatti ház, de sejthető, hogy római alapokon áll. Az első feljegyzések 1897-ből valók. A 60-as évek óta műemléki védettség alatt áll. Korábban lakások voltak itt, de már hosszú évek óta nem lakott itt senki. Most az unió támogatásának köszönhetően újult meg. Szerdán este látványos fényjáték kíséretében avatták fel az átalakított házat. Az épület évszázadai című, zenés animációt vetítették a homlokzatra. A rövidfilm a római kortól a második világháború időszakán át napjainkig mutatta be az épület történetét.Az animációt fotók és a homlokzati tervrajz segítségével alkotta meg egy fiatal művész. 

Lóránt Demeter - épületfestő művész
"Ez egy speciális technika, az architekturális vetítés, aminek alapja, hogy az adott felületre készül animáció, nemcsak vászonra vagy képernyőre lehet, hanem igyekszünk hozzáalakítani, hogy minél jobban kijöjjön az épület szerkezete és felépítése."

"Itt, ahol most állunk, a középkorban Szombathely Forró utcája volt. 1894 óta viseli Kossuth Lajos nevét."
Az átadó ünnepségen Puskás Tivadar polgármester idézte fel az utca és a ház évszázados történetét, majd a szalagátvágást követően a főjegyző átvette az épület kulcsait.

Dr. Kaczmarski János - címzetes főjegyző
"Mindenképpen örülünk az új résznek, hiszen ez az épület a műemléki védelem miatt nem volt eladható, és az önkormányzatnak sem volt pénze, hogy felújítsa. Ha nem következik be ez az uniós segítség, akkor még hosszú ideig itt áll üresen."


Az épületet egybenyitották a Városházával, és egy tágas ügyfélteret alakítottak ki, ezzel megszűnt a korábban tapasztalható zsúfoltság. Hat új irodát is létrehoztak, ahol a Városháza vezetése, a polgármester, alpolgármesterek és köztisztviselők dolgoznak majd.