Hírek

Átadták a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság megújult épületét

2015. november 27., 19:37

Szigetelték a homlokzatot és a tetőt, új színt kaptak a falak, korszerűsítették a fűtésrendszert. Az önkormányzat támogatásával visszakerültek a bejárat fölé Rumi Rajki István szobrai, a Daliák. Az energetikai korszerűsítés a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében valósult meg.

Átadták a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság megújult épületét

Az 1937-ben elkészült, volt csendőrségi parancsnokságra már ráfért a korszerűsítés. A külső mellett a belső terek is megújultak: burkolatokat cseréltek, festettek. A munkálatok idén márciusban kezdődtek, és fél év alatt fejeződtek be. A Petőfi és a Deák Ferenc utcai épületre összesen 187 millió forintot költöttek.

Tiborcz János – r. dandártábornok, a Vas Megyei Rendőr-főkapitány vezetője
"Nagyon itt volt az ideje annak, hogy külső hőszigetelést kapjon, nyílászárókat cseréljenek. Nagyon sokat számít, már érezzük a mindennapokban, hogy mennyivel másabb a komfortérzetünk. Nagyon szép lett az épület. Ez egy műemlék jellegű épület, próbáltuk visszahozni az eredeti színeket."

A vasi főkapitányság két épületének, valamint a körmendi és a sárvári rendőrkapitányság felújítása a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében valósult meg mintegy 460 millió forintból. Az országban az elmúlt két évben nyolc épület energetikai korszerűsítése történt meg a svájci állam támogatásával. Svájc magyarországi nagykövete az ünnepélyes átadón bejelentett: jövőre további hat épület újul meg az országban. Ezáltal költséghatékonyabbá válik az üzemeltetés és komfortosabb lesz a munkakörnyezet.

Tóth Judit – főosztályvezető, Belügyminisztérium
"A svájci támogatásból 1,3 milliárd forintot kaptunk, amelyet ki kellett egészítenünk hazai támogatással, ennek eredményeként 1,5 milliárd forintból zajlott ennek a projektnek a végrehajtása."

A homlokzatra visszakerült Rumi Rajki István Daliák című szoborcsoportja, amely az építés évétől kezdve 1969-ig díszítette a bejáratot. A szobrok műkő másolatai a Rumi Rajki Műpártoló Kör kezdeményezésére készültek el.

Balogh Péter – elnök, Rumi Rajki Műpártoló Kör
"Nincsenek elveszve a részletekben, feszített idomok jelennek meg az emberi testen, és voltaképpen egy biztonságot, erőt sugároznak, ami egy rendőrségi épülethez szükséges."

A szobrok rekonstrukciója az önkormányzat támogatásával 5,2 millió forintból készült el.