Hírek

Átadták Kőszeg új mentőállomását

2024. március 07., 11:41

Új korszak kezdődhet a sürgősségi ellátás területén - átadták Kőszeg új mentőállomását. A 600 millió forint kormányzati támogatással elkészült új, 400 m2-es épület a mentőmunka minden igényét kielégíti.

Átadták Kőszeg új mentőállomását

Kőszeg egykori polgármesteri házában teljesítettek szolgálatot a mentőszolgálat munkatársai 1952 óta. A hely már akkor sem volt alkalmas erre a célra, régóta érlelődött egy új épület terve. Szerdán sor került a történelmi pillanatra: átadták a minden igényt kielégítő mentőállomást az Egészségház szomszédságában. Az eseményt Győrfi Pál kommunikációs vezető moderálta. A térség országgyűlési képviselője a várost érintő fejlesztéseket vette számba az elmúlt évekből. A sorba jól illeszkedik az új mentőállomás.

Ágh Péter - országgyűlési képviselő

Hogyha visszatekintünk a múltba, akkor azt gondolom, hogy mindannyian, akik felelősséget érzünk Kőszegért, azok már régóta vártak erre a napra. Régóta vártak arra, hogy egy méltó és szép helyszínen tudják ellátni a szolgálatukat a mentőszolgálatnak a munkatársai.

Nemcsak a város és a régió szempontjából, hanem országos szinten is mérföldkő az új mentőállomás, mondta köszöntőjében Molnár Karolina helyettes államtitkár. 2010 óta több száz állomás megújult, és 35 új épült. A kőszegi központból a környező településekre is vonulnak a mentők - az új állomás kedvező elhelyezkedésének köszönhetően rövidebb idő alatt.

Básthy Béla - polgármester, Kőszeg

A járás jelentős részét a mentőállomásnak kell majd kiszolgálnia. Nyilván jelent egyrészről egy 21. századi infrastruktúrát, ami azt jelenti, hogy valószínűleg annál többet , mint amit a mi mentőseink, a mi mentőállomásunkról, ezekkel a járművekkel indulva meg lehet tenni a bajba jutottakért, ennél többet nem lehet. Tehát jelenti ezt egyrésztől, hogy maximumot adhatjuk, ami adható és ez mindig megnyugtató érzés. Másrészről természetesen jelent egy figyelmet a városunkra.”

Az ünnepség díszoklevelek átadásával, az épület megszentelésével, valamint szalagátvágással ért véget. Ezt követően valamennyi érdeklődő megtekinthette az épület belső tereit valamint a külön gépjárműmosóval is rendelkező garázst, amelyből két különböző irányba hajthatnak ki és be a mentőautók. A 21. századi igényeknek megfelelő létesítmény minden igényt kielégít.

Csató Gábor - főigazgató, Országos Mentőszolgálat

Több, mint 2500 négyzetméteres telken - zöldmezős beruházásként - egy majd' 400 négyzetméteres mentőállomás épült itt Kőszegen. Két mentőegységünk teljesít itt szolgálatot és egy autómosó helység, szociális helyiségek épültek, de van oktatótermünk és próbáltunk olyan mentőállomást létesíteni, ami a jövőbe mutató, fenntartható, zöld mentőállomás. Így napelemmel, elektromos járművek töltési lehetőségével is próbáltunk élni, hogy a következő generáció is sokáig tudja használni ezt a mentőállomást.

Az új mentőállomás 21. századi színvonalat képvisel, minden megtalálható benne, ami a szolgálat-ellátáshoz szükséges: veszélyeshulladék-tároló rendszert, állomásvezetői irodát, öltözőket, raktárakat, éjszakai pihenőket és nappali tartózkodót alakítottak ki teakonyhával. A beruházás 600 millió forint kormányzati forrásból valósult meg.