Hírek

Átalakult tankerület, beiskolázási adatok, vidéki intézmények, pályázatok

2017. szeptember 19., 13:53

Ezek a témák kerültek terítékre az első sajtóbeszélgetésen, amelyet a KLIK utódszervezete, a Klebelsberg Központ szombathelyi egysége szervezett. Az igazgatók a kiemelt programokról is tájékoztattak.

Átalakult tankerület, beiskolázási adatok, vidéki intézmények, pályázatok

Első ízben számolt be a sajtónak az új struktúra tapasztalatairól a Szombathelyi Tankerületi Központ. Mint ismert, a KLIK - az oktatás központosításával járó problémák nyomán - tavaly nyáron átalakult, és szakemberei azóta kisebb egységekben folytatják a munkát.

Fodor István - igazgató, Szombathelyi Tankerületi Központ
“Megnövekedett az intézményvezetőknek az önállósága, ami mind a gazdálkodás, mind a személyügyi kérdések, mind pedig a már eddig is meglévő szakmai programok vonatkozásában érvényesül. Gyakorlatilag helyben tudunk azonnal minden problémára megoldásokat kínálni. És igazából egy jól szervezett, stabil költségvetéssel működő szervezetté alakult át a Szombathelyi Tankerületi Központ.”

A szombathelyi egység önálló költségvetéssel, 9,4 milliárd forintból gazdálkodik, és ebből 4 járás összesen 100 feladatellátási helyén gondoskodnak az oktatásról. Kiderült, hogy a változások főként a korábban több önkormányzat együttes fenntartásában működött vidéki iskolák esetében egyszerűsítették a helyzetet, és hoztak fejlődési lehetőséget. Ugyanakkor a megyeszékhely intézményeinek programjai is nagy figyelmet kapnak, köztük a jubiláló Kanizsai gimnázium e hét végén kezdődő nemzetközi találkozója.

Módos Tibor - intézményvezető, Kanizsai Dorottya Gimnázium
“Az Euroweek programban egyedül országos szinten a Kanizsai Dorottya Gimnázium vesz részt. Minden európai uniós országból 5-7 tanuló és kísérő tanáraik érkeznek. Tehát körülbelül 250 fős nemzetközi megmutatkozás lesz ez. És hát az Euroweek fesztivál pedig a 25 éves évfordulóját ünnepli ebben az évben.”

A Szombathelyi Tankerületi Központ vezetése úgy tervezi, a jövőben rendszeresen beszámol a tevékenységéről.