Hírek

Átmeneti hiány alakult ki a hazai gyógyszertárakban K-vitamin injekcióból

2019. június 25., 13:55

Néhány napig nem lehetett hozzáférni a készítményhez. Az ampullára elsősorban anyatejjel táplált újszülötteknek és véralvadás-problémákkal küzdő betegeknek van szükségük. Külföldről sikerült kipótolni a készleteket, így ismét kapható a patikákban a K-vitamin.

Átmeneti hiány alakult ki a hazai gyógyszertárakban K-vitamin injekcióból

Zsófit egyéves státuszvizsgálatra hozta az anyukája. A védőnő ilyenkor súlyt, hosszt, fej- és mellkas-körfogatot mér, megvizsgálja, hogy korának megfelelően fejlődik-e. A kislány az első hónapokban a többi anyatejjel táplált babához hasonlóan kapott K-vitamint, amely segíti a véralvadást, így a vérzékenység megelőzésére szolgál. Mivel az anyatej nem tartalmaz K-vitamint, születés után rögtön, majd egyhetesen, később pedig havonta egyszer a csecsemőknek szájon át kell beadni az ampulla tartalmát, amíg meg nem kezdődik a tápszerezés vagy a hozzátáplálás. Itt a praxisban nem tapasztalták a K-vitamin készítmény hiányát.

Tőke Monika - védőnő, Táplánszentkereszt
"Nem okozott gondot az anyukáknak, nagyon jól működik a közösség itt a községben, a baba-mama klubon keresztül saját maguk megoldották, ha valakinek szüksége volt a K-vitaminra, és otthon volt valakinek feleslegben, akkor kölcsönadta, kisegítette a másikat, tehát mi itt nem érzékeltük."

Az átmeneti hiány a hazai gyártásban történt fennakadás miatt alakulhatott ki. Sokan keresték a patikákban a vényköteles szert, egy ideig azonban nem tudtak hozzáférni. A gyógyszerészeti intézet külföldről pótolta a készleteket, így most újra kapható.  

Zimmermann Katalin - főgyógyszerész, Markusovszky-kórház
"Tapasztaltuk, de csak néhány napig. Ugyanis amikor gyógyszerhiány lép fel, az OGYÉI rögtön információkat gyűjt, próbál intézkedni, és megnézi, honnan lehet behozni a nagykereskedők által. Ezt most is találtak, engedélyt is adtak a nagykereskedőknek, így pár nap alatt ez a hiány megoldódott."

A K-vitamin hiánya agy-, gyomor- és bélrendszeri vérzéshez vezethet. Nem csak kisbabáknak adják, hanem olyan betegeknek is, akik véralvadásgátlót szednek, de azt valamiért, például egy műtét miatt egy időre fel kell függeszteni.