Hírek

Átrendeződik a szombathelyi közgyűlés

2010. október 04., 11:57
A Fidesz-KDNP-Pro Savaria összefogás képviselői lesznek többségben az új közgyűlésben a vasárnapi választás eredményeként. A jobboldali képviselő-jelöltek az egyéni körzetek többségét megnyerték. Két körzetben győztek csak a szocialisták. Kompenzációs listáról két új párt: a Jobbik és az LMP képviselői is ott lesznek a közgyűlésben.
Átrendeződik a szombathelyi közgyűlés

A vasárnapi önkormányzati választáson 70 szavazókörben több mint 65 ezer embert vártak az urnák elé.

Kemenesi Rezső
"Mindenképpen illendő eljönni, ha már megtiszteltek minket azzal, hogy kaptunk egy szavazólapot. És minden állampolgárnak illik eljönni. Állampolgári kötelességnek tartom."

Magyarosi Miklós
"Olyan polgármestert szeretnénk, aki fog is tenni a városért valamit."

Urnazárásig a választásra jogosultak 44,3%-a adta le voksát Szombathelyen. Közel 4 ezerrel kevesebben szavaztak most,  mint 2006-ban.

A legtöbben az egyes körzetben, Kámon-herényi városrészen voksoltak. Ott a szavazásra jogosultak közel 53%-a ment el választani. A legkevesebben az Oladi-lakótelepen, a 3-as választókerületben éltek állampolgári jogukkal. Itt a választók 37%-a adta le szavazatát.

A vasárnapi választáson a 14 egyéni választókerületből 12-ben győztek a Fidesz-Kdnp-Pro Savaria, 2-ben pedig az MSZP-SZTKE jelöltjei. Szoros küzdelem három szavazókörben alakult ki. Az 5-ös körzetben Czeglédy Csaba és Poór András között mindössze 92 szavazat döntött a szocialista politikus javára. A 13-as körzetben Gyebrovszki János és Harangozó Bertalan között volt szoros a harc. Itt 29 vokssal nyert a szocialista politikus. A 4-es választókerületben a fideszes Horváth Csaba  41 szavazattal előzte meg Oroszvári Péter szocialista képviselőjelöltet.

A kompenzációs listáról egy fideszes, három szocialista, egy jobbikos és egy lmp-s politikus is tagja lett az új városi képviselő-testületnek. Ennek köszönhetően az új közgyűlésben a Fidesz-KDNP-Pro Savaria szövetségnek összesen 13, a polgármesterrel együtt 14, az MSZP-SZTKE összefogásnak 5 képviselője lesz. Új pártként a Jobbik egy és az LMP is egy képviselőt küldhet a közgyűlésbe.