Hírek

Ausztriába toboroznak

2010. szeptember 02., 18:07

2011 május elsejétől nem kell munkavállalási engedély Ausztriába, addig viszont a már szokásos éves toborzón keresnek a síszezonra szakácsot, felszolgálót és szobaasszonyt a tiroli és a regionális munkaügyi központ munkatársai. Szombathelyen október 5-én várják a német nyelvtudással is bíró érdeklődőket.

Ausztriába toboroznak

Jelenleg Győr–Moson–Sopron, Vas és Zala megyékből naponta több mint 12 ezer magyar munkavállaló ingázik a szomszéd tartományba.

Szatmári József, a munkaügyi központ nemzetközi osztályának vezetője szerint most is többszörös lesz a túljelentkezés. Idén is szakácsot, szobaasszonyt és felszolgálót keresnek a síparadicsomokban működő szolgáltatók, akik a tiroli minimálbérhez igazítják a fizetést. Havonta akár 1600-2000 eurót is megkereshetnek az ott dolgozók. Azok kaphatnak Tirolban munkát, akik képesítéssel, legalább két éves gyakorlattal rendelkeznek a nyelvismereten kívül. Szakácsot egyébként egész évben keresnek Ausztriában. Egy felmérés szerint összesen 24 ezer magyar dolgozik nyugati szomszédainknál, ehhez adódik hozzá még a szezonmunkások száma. Vas megyéből minden évben nagyjából ugyanannyian dolgoznak téli idénymunkásként Tirolban.

Szatmári József - osztályvezető, regionális munkaügyi központ nemzetközi osztály
„Egy-egy szezonra biztos, hogy egy-kétezer munkavállaló is kijuthat."

Ebbe azok is beletartoznak, akik már nem a munkaügyi központon keresztül keresnek munkát. Egyébként ez az utolsó szezon, amikor még külön munkaengedélyt kell kérniük a magyaroknak. 2011 májusától megszűnnek a nemzetközi korlátozások. Erre az időszakra több futó pályázat keretében is felkészítő tanfolyamokat szerveznek. Így tesz a magyar és osztrák munkaügyi központtokkal együttműködve az IGR, vagyis az Interregionális Szakszervezeti Tanács is, aki a már kint dolgozó magyarokat segíti ingyenes képzéseivel.