Hírek

Autisták világnapja

2010. április 02., 13:05

Április 2-án tartják az autisták világnapját. 2020-ig várhatóan megötszöröződik Magyarországon a betegségben szenvedő gyerekek száma, erre pedig fel kell készülnie az oktatási rendszernek. A megyében 45 regisztrált autista beteget tartanak nyilván.
Autisták világnapja



Már a húsvétra készülnek az autista csoportba tartozó fiatalok az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központban. Az osztályba kilencen járnak, mindannyian más életkorúak és betegségük súlyossága is különböző.

Az osztállyal egy gyógypedagógus és két asszisztens foglalkozik. Azt mondják, az a leglényegesebb, hogy mindenkinek folyamatosan feladatokat adjanak.

Simon-Nagy Rita - gyógypedagógus
"többféle tanórán, kisebb csoportokban, és minden tanórán más csoportokban dolgozunk együtt, mert annyira különbözőek a képességeik."

A megyében 45 autista fiatalt tartanak nyilván. Óvodás kortól kezdve figyelnek rájuk, a Korai fejlesztő központon kívül a város több óvodájába is járnak autista gyerekek. A szakemberek szerint egyre több a beteg, ősztől a Micimackó óvodában már külön csoportot hoznak létre autisták számára.

Horváth Róbert - igazgató Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ
"Két kolléganőt képzünk a speciális terápia tanfolyamra. Ősztől a beszédjavító csoport helyén autista csoportot indítunk. Továbbra is lesz beszédfejlesztő csoport, de őket szeretnénk a Napsugár óvodába integrálni."

A gyöngyöshermáni városrészben található Holnap Háza másfél éve üzemel. Itt kilenc felnőttkorú autistával foglalkoznak napi 24 órában. Jenei Judit intézményvezető azt mondja, a lakók számára a folyamatos és hasznos munka jelenti a legjobb terápát.

A betegek közül heten dolgoznak rendszeresen. Van, aki a házban végez munkát napi négy órában, de ketten a városba is kijárnak dolgozni.

Jenei Judit - intézményvezető, Holnapok Háza
"Irodai munkát, parkgondozást, ez persze mind idénytől függ, többen palackzsugorítást végeznek."

A szakemberek szerint évről évre több az autista beteg. A kiváltó okokat nem ismerik pontosan, de a magas számnak az is oka lehet, hogy egyre több embernél ismerik fel a betegséget. Magyarországon becslések szerint közel 60 ezer autista él.