MNB
MNB - 2

Hírek

Autizmus programsorozat

2017. november 14., 17:22

Az autizmus diagnózisának feldolgozása volt az utolsó témakör azon az előadás-sorozaton, amelynek az Aranyhíd Nevelési Központ adott helyet. Az érintett szülők tapasztalatot cserélhettek, és beszélgethettek is a szakemberekkel.

Autizmus programsorozat

Az ország legjobb szakembereit hívta meg előadónak a szervező Pontmás Alapítvány arra a programsorozatra, amelyet a szülők igényei, a családok kérdései alapján állítottak össze.

Bárdosi Emőke - gyógypedagógus, autizmus-tanácsadó, Pontmás Alapítvány
“Elsősorban a szülők voltak a célközönség, de nagyon jó volt, hogy  a társintézmények pedagógusai közül is eljöttek a rendezvényre többen. Egy-egy előadásra mintegy 30-an jöttek el. A legrázósabb téma nyilván “A kihívást jelentő viselkedések” volt, azon az előadáson volt a legnagyobb az érdeklődés.”

Emellett a motivációról és jutalmazásról, a nem beszélő gyermekek kommunikációjának fejlesztéséről, illetve a diagnózis feldolgozásának nehézségéről, lehetőségéről is tartottak eszmecserét a családias hangulatú szakmai összejöveteleken.

Lőrincz Zsanett
“Ami nekem legfontosabb volt, az a beszéd, az én lányom nem beszél, és beszédértése sincs, és foglalkoztunk azzal, hogy hogyan lehetne kizökkenteni ebből, mert ők igazából nem némák, tehát képesek lennének a beszédre, csak valahol van egy gát, amit valahogy át kellene törni, és ebben nagyon sokat segítenek.”

Részben városi támogatásból jött létre ez a négy előadásból álló programsorozat. Az Autizmus Alapítvány szakemberei hangsúlyozták, hogy ilyen összejövetelekkel, a szülők képzésével lehet az autizmussal érintett gyermekeket legjobban fejleszteni.

Németh Krisztina - klinikai szakpszichológus, vezető, Autizmus Alapítvány Ambulancia
“Ha a szülő felkészült ebben a témában, sőt, hogyha az ellátórendszer is fejlődik - és a szülőknek ebben is nagyon nagy szerepük van, hiszen amióta az autizmus történetét ismerjük, mindig is szülői összefogásokból lett nagy előrelépés a különböző területeken - ez is bizony a felnőttkori kimenetelnek a sikerét növeli, én azt gondolom, hogy ez mindenképpen biztató.”

A rendezvény folytatására máris egyhangú igény mutatkozott - a Pontmás Alapítvány ezért keresi a lehetőséget a források felkutatására.