Hírek

Autómentes Nap Szombathelyen is

2011. szeptember 22., 16:38

A Borostyánkő áruház előtti területre és a Fő térre várták az iskolásokat színes programokkal. A mozgalom célja felhívni az emberek figyelmét, hogy gépkocsi helyett környezetkímélő járművel közlekedjenek. Ma ingyen utazhatott vonattal és helyi járatos busszal az, aki felmutatta autója forgalmi engedélyét.

Autómentes Nap Szombathelyen is

1997-ben Franciaországban rendezték meg az első autómentes napot, azóta minden évben szeptember 22-én tartják Európa-szerte. A szombathelyi programokat Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg.

"2001-ben született meg az a charta, amit mi is aláírtunk, tehát tíz éve vagyunk tagjai ennek a mozgalomnak."

A környezettudatos gondlkodást népszerűsítő programokat a Gothard-iskola szervezte, a felhíváshoz öt intézmény csatlakozott.

Mándl Józsefné - igazgató, Gothard Jenő Általános Iskola
"Reméljük. hogy mire ezek a gyerekek felnőnek, egy sokkal élhetőbb környezetben tudják a jövőjüket megalapozni, és egészségesebben tudnak élni."

Több mint ezer gyerek népesítette be a játszótérré alakult belvárost. A programok segítségével az egészséges életmódról és az alternatív közlekedési formákról tanulhattak.

Makrai Kornél - tanuló, Gothard Jenő Általános Iskola
"Biciklizem, szoktam néha futni is."

Bertalan Boglárka - tanuló, Gothard Jenő Általános Iskola
"Az autók kárt tesznek a levegőben, a biciklihez nem kell üzemanyag és ezen jobb lenni, mert friss levegőn vagyunk."

A kerékpárosok akadálypályán tesztelhették ügyességüket, az utcai társasjátékban pedig környezettel kapcsolatos kvíz-kérdésekre kellett felelni.

"Melyik a legnagyobb CO kibocsátó ország a világon? USA, Kína vagy Oroszország?"
"Az egylábas szlalom az alapja mindennek."

Sokakat vonzott a görkorcsolyázók látványos bemutatója. A rajzasztaloknál autómentes naphoz kapcsolódó témákat vetettek papírra a gyerekek.

"Az szép lett!"

A legnépszerűbb program a graffitizés volt, egy kiszuperált buszt festhettek össze a fiatalok.

A Kerekerdő Alapítvány rendhagyó versenyt szervezett: minél rövidebb idő alatt kellett eljutni az Árkádiától a Kőszegi utcáig kerékpárral, autóval és busszal úgy, hogy közben egy patikában C vitamint, egy boltban pedig kiflit vásároltak a versenyzők.

Gyöngyössy Péter - elnök, Kerekerdő Alapítvány
"Azt próbáltuk ezzel a versennyel demonstrálni, hogy melyik a legnépszerűbb, legolcsóbb, legkörnyezetbarátabb."

Molnár Miklós alpolgármester volt a leggyorsabb, harmadannyi idő alatt érkezett célhoz kerékpárral, mint az autóval próbálkozó versenyző.