Hírek

Az állatokat és a növényeket is megviseli a kánikula

2018. augusztus 09., 19:13

Július végén még nagyon biztató képet mutattak a mezőgazdasági területek, de a hetek óta tartó hőség hatása már látható az őszi betakarítású növényeken. Az állatok is nehezen viselik a kánikulát.

Az állatokat és a növényeket is megviseli a kánikula

Kutyameleg van a jáki Rácz-majorban. Még az ebek is az árnyékba húzódnak, nyitott istállóban delelnek a szarvasmarhák. A lovak jobban bírják a hőséget, csak a gazda hívó szavára mennek be a fedél alá.

Rácz Károly gazdálkodó
“Ez a rendkívüli nagy hőség nagyon rossz hatással van az állatokra is. A szarvasmarha komfortzónája mínusz öt és plusz tizenhét fok között van, ez a harminc fok fölötti hőmérséklet lényegesen meghaladja azt. Úgy próbálunk segíteni rajtuk, hogy szellős istállóban tartjuk őket hűvös helyen, árnyékos helyen és permetezzük a testfelületüket, így ezáltal egy-két fokkal lehet csökkenteni a hőmérsékletet.”

A szarvasmarhák, a rajtuk lévő érzékelő szerint reggel hat és tíz óra között érzik legjobban magukat.

A sertéseknél annyiban rosszabb a helyzet, hogy nem tudnak izzadni, ezért a levegő nedvesítésével igyekeznek a körülményeiket javítani. A hízókat és az anyadisznókat vizzel permetezik, miközben a malacok nagyon virgoncak ebben a hőségben is.Ők szeretik a meleget.

A határban is megmutatkoznak a kánikula hatásai. Ez a rendkívüli időjárás az őszi betakarítású növényeket: a szóját, a kukoricát, a napraforgót is meggyötri. A növények is megpróbálnak védekezni a nagy meleg ellen.

Rácz Károly gazdálkodó
“Lefonnyad, bezárulnak a párologtató nyílásai, hogy minél kevesebbet párologtasson el. Nagyon fontos ilyenkor, hogy milyen tenyészidejű fajtákkal dolgozunk, itt jól látszik, hogy a két szója között van tíz-tizenöt nap érési időben való eltérés, és a korai, az már gyakorlatilag megérett, abban nagy kárt nem tud tenni. Viszont a későbbi még nincs kitelve, zöldek a levelei, fölső virágukat elrúgta már nem lesz annyi termés, mint ami lehetett volna.”

A nagy meleg mellett folyamatosan fúj a szél, ezért nagyon magas a párolgás mértéke, így gyorsan kiszárad a talaj felső rétege.

Pétervári Tibor vezető - Szombathelyi Meteorológiai Állomás
„Hőségnapok vannak, és hát éjszaka is csak 20-22 fokig csökken a hőmérséklet, az Őrségben vannak helyek, ahol 16-17 fokig, de hát az sem egy nagy enyhülés, csak néhány óráig tart. Ahogy a nap kel, már gyorsan emelkedik a hőmérséklet. Ilyenkor 11 órakor már eléri a harmincat árnyékban, és hát kevés a csapadék.”

Az országos tisztifőorvos által, az ország egész területére kedden elrendelt másodfokú hőségriasztás péntek éjfélig érvényes.