Hírek

Az áprilisi közgyűlés történései

2015. április 16., 19:18

Felújítják az Aréna Savariát, 2030-ra Szombathely lenne az egyik leginkább klímabarát magyar város, bűnmegelőzési mintaprojekt indul - minderről szó volt a közgyűlés délelőtti ülésén. Az ebédszünetig elfogadták a város ciklusprogramját is.

Az áprilisi közgyűlés történései

Egyhangúlag fogadta el a képviselőtestület az Aréna Savaria és a Sugár úti sportcsarnok TAO-pályázat keretében történő fejlesztéséről szóló előterjesztést. A 144 millió forintos beruházáshoz az önkormányzat 33 millió forint önerőt ad. Ezt egyebek mellett az indokolja, hogy Szombathely lesz az egyik helyszíne a Romániával közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokságnak. Az ülésen elhangzott: a sportigazgatóság jövőbeni tervei között szerepel vendégszobák kialakítása a kiscsarnokban, így edzőtáborokat is tarthatnának, ami plusz bevételt jelentene a városnak. Az épület energetikailag is korszerűsítésre szorul, a világítást led-égőkkel, a melegvíz-ellátást napkollektorral biztosítanák. Parázs vitát váltott ki a ciklusprogram, amely a Szombathely, Szent Márton városa a fejlődés útján címet kapta. A baloldali képviselők azt kifogásolták, hogy több témát – például a zöldterületek, a parkolás és a vízelvezetés kérdését – nem, vagy csak felületesen érinti az anyag. Balassa Péter pedig a közbiztonsággal és az ifjúságpolitikával összefüggő kérdéseket, valamint az egyházakkal való kapcsolattartás módjának leírását hiányolta az összefoglalóból. Illés Károly alpolgármester elmondta: a ciklusprogram tartalma összhangban van a város egyéb programjaival, így például a hosszútávú településfejlesztési és a klímastratégiával. Koczka Tibor alpolgármester pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a terveket a jövőben igazítani kell a pályázati lehetőségekhez és a megyei elképzelésekhez is.

Előadást hallhattak a képviselők Szombathely Klímavédelmi és Energia Stratégiájáról. Ennek célja, hogy Szombathely 2030-ban az egyik legismertebb klímabarát magyar város legyen. A kérdések hosszú sora ellenére a képviselők támogatták a kezdeményezést.

Hozzászólás nélkül fogadta el a testület a bűnmegelőzési–mintaprojekt bevezetéséről szóló anyagot.

Hosszas vitákat váltott ki, hogy a Milánói Világkiállítás magyar pavilonja mintegy két hektáron a volt 11-es Huszárlaktanya területén kapna helyet. Sátory Károly szerint a pavilon jót tenne a város idegenforgalmának. Horváth Attila viszont úgy véli, hogy nem szabadba feltételezésekbe bocsátkozni és ötven évre elköteleződni. Molnár Miklós alpolgármester kiemelte: a pavilon építéséért és üzemeltetéséért felelős cég állami tulajdonban van.