Szombathelyi Televízió a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja
          Hírlevél:      
• név • email cím
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Az aradi vértanúkra emlékezett az ország

Adásban volt: 2012. október 8.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Az 1848-49-es szabadságharc után kivégzett 13 honvédtisztre és gróf Batthyány Lajos miniszterelnökre emlékeztek orzságszerte október 6-án. A vértanúk halálának 163. évfordulóján a városi ünnepséget a Premontrei Gimnáziumban és a Batthyány téren tartották. A nemzeti gyásznapon Vas megyében járt a köztársasági elnök. Áder János Rátóton, az aradi emlékparkban mondott beszédet.

1849. október 6-án Aradon végezték ki a szabadságharcban résztvevő 13 honvéd tábornokot, Pesten pedig az első felelős magyar kormány miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajost lőtték agyon Haynau hóhérai. A 14 mártír halálára ünnepségsorozattal emlékeztek Szombathelyen szombaton este.

A megemlékezés a Premontrei Gimnázium emlékfalánál kezdődött, ahol az iskola színjátszói adtak műsort. Ezt követően Ágh Péter országgyűlési képviselői mondott beszédet. Kiemelte: mártírjaink halála és élete például szolgálhat a ma embere számára is.

Ágh Péter országgyűlési képviselő
"Történelmünk saját és nemzeti hőseink példája alapján arra kérem önöket, hogy ne féljenek. Ne féljenek bízni magukban. Ne legyenek kishitűek. Bármilyen megpróbáltatás ellenére felemelt fejjel tekintsenek előre és haladjanak azon az úton, amelyet kijelöltek maguknak."

A megemlékezés végén a résztvevők koszorúkat helyeztek el az aradi hősöket ábrázoló domborművek előtt. Az ünnepség ezt követően a Batthyány téren folytatódott, ahol a Horváth Boldizsár Szakközépiskola diákjai idézték fel a 163 évvel ezelőtt történt tragikus eseményeket. Mécseseket gyújtottak a mártírok tiszteletére. 

Ünnepséget tartottak a Vas megyei Rátóton is, az Aradi Emlékparkban, amelyen Áder János is részt vett. A köztársasági elnök azok alatt a fák alatt tartotta meg beszédét, melyeket a hagyomány szerint az 1860-as években Deák Ferenc ültetett a vértanúk tiszteletére.

Áder János köztársasági elnök:
"Nem csak emléket kívánt állítani a Haza Bölcse, de emlékeztetni is akart. Emlékeztetni arra a napra, ami Aradot nemzetünk Golgotájává tette. Emlékeztetni arra, hogy a vértanúk halálának az ad értelmet, ha belőle új élet sarjad."

Az ünnepség végén megkoszorúzták a 13 aradi tábornok jelképes sírhelyét.

2012. október 08.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében