MNB
MNB - 2

Hírek

Az elektronikus könyvek térhódítása volt a központi témája a 19. Vas Megyei Könyvtári Napnak

2013. október 07., 19:38

Nem az információhordozókon múlik a könyvtárak jövője, hanem azon: lesznek-e akik olvasnak, hangzott el a Berzsenyi Dániel Könyvtárban rendezett konferencián. Az intézmények új kihívással, az e-könyvek terjedésével szembesülnek. A kérdés az: hogyan tudják ezeket a jelenlegi rendszerbe integrálni és az olvasók rendelkezésére bocsátani. Erről is szó esett a mai könyvtári napon. Egész hetes programsorozat kezdődött.

Az elektronikus könyvek térhódítása volt a központi témája a 19. Vas Megyei Könyvtári Napnak

Egy könyvet a polcról. Ez a megszokott egy könyvtárban. Napjainkban azonban az elektronikus könyvek, az ún. e-book-ok terjedésével is számolniuk kell az intézményeknek. Szakemberek szerint nem kell megijedni az új digitális adathordozóktól, hanem a saját céljaikra kell ezeket felhasználniuk a könyvtáraknak.

Koltay Tibor, főiskolai tanár
Nem hiszem, hogy a könyvtárak maradhatnak ezen a téren. De nagyon gondosan kell eljárniuk. És azt a taktikát kell követniük. Hogy több mindenkivel dolgozni., megpróbálni, hogy melyik az a szállító, az a lehetőség mait a legjobban ki lehet használni, ami hosszútávon működőképes lesz.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár is igyekszik lépést tartani a fejlődéssel. Hiszen abban: kohéziós erő rejlik a könyvtárban.

Pallósiné Toldi Márta, igazgató - Berzsenyi Dániel Könyvtár
Szombathelyen szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen van egy stabil közönségünk. De ez a pedagógusok és szülők nélkül nem megvalósítható tevékenység. Nagy örömmel láthatjuk, hogy fiatal szülők hozzák a gyerekeiket könyvtárba.

Az e-könyvek volt a központi témája a 19. Vas Megyei Könyvtári Napnak. A megye számos településéről jöttek el könyvtárosok, de még Ausztriából is. Az alsóőri Magyar Média-és Információs Központ is igyekszik a magyar kisebbség számára minél több anyagot magyarul is e-könyv formájában is elérhetővé tenni.

Kelemen László - intézményvezető - UMIZ Magyar Média-és Információs Központ
Most van egy projekt tervezésben. Amiben az eddig megjelent 16, 3 nyelvű kötetünket digitalizálná és e-book formájában is elérhetővé tenné. Van együttműködés az óvodákkal. 20 óvodában oktatják a magyart. És már itt elakarjuk kezdeni ennek a bevezetését.

A konferencia egyben nyitánya is volt az Országos Könyvtári Napok szombathelyi programsorozatának. Ebben szerepel rendhagyó tárlatvezetés a Janikovszky kiállításon, író-olvasó találkozó, játszóház gyerekeknek. Vasárnap is nyitva lesz a könyvtár. Számos program mellett díjtalan beiratkozási lehetőséggel várják az embereket.