Hírek

Az élmények (b)irodalma

2017. március 06., 14:26

Csönge, Kőszeg, Szombathely - néhány helyszín, ahol verset mondtak, játszottak és kirándultak a tanulók. Hogy milyen céllal, azt Az élmények (b)irodalma - Fűzfa Balázs és az élményközpontú irodalomtanítás című dokumentumfilmben láthatták az érdeklődők.

Az élmények (b)irodalma

“Megtanulhatjuk a legfontosabb tanulságot, hogy a költők a remekművekben mindig újraírják, újratanítják velünk a magyar nyelvet!”

Az irodalomóra nem lehet bemagolandó érettségi tételek, költők, írók életrajzának száraz bemagolása - Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens és számos tankönyv szerzője az élményközpontú irodalomtanítás úttörője.

Rozmán Kristóf - magyar-történelem szakos hallgató
“Engem talán az interaktív része fogott meg a dolgoknak, amikor tényleg az órákra bemenve, rendesen a hallgatókat, diákokat bevonva próbálunk elemezni úgy egy-egy irodalmi korszakot, vagy egy-egy művet, ami ugye a korábbi sémákban nem volt meg.”

A film egyik tanulsága, hogy irodalmat nem csak hagyományos módszerrel lehet tanítani. A pedagógusok ötletességén, nevelői szándékán múlik, hogy a diákok élvezzék is órákat, és akarva-akaratlanul rögzüljön a tananyag.

Fűzfa Balázs, irodalomtörténész
“Kreatív módon kell viszonyulni a szöveghez. Az írók és költők munkái - a gyerek rájön, ez az élmény, hogy rájön, hogy azok róla szólnak. És ehhez kell módszereket találni az iskolában: kultuszkutatást, versek átírását, Rambo-versek írását és hasonlókat. Mindenféle játékos, jókedvű, humoros dolgot. Nem utolsó sorban a humort kell bevinni az irodalomórára.”

Az ismeretterjesztő film a pedagógusoknak, de a szülőknek, sőt a diákoknak is szól - kreatív irodalomtanítási módszert, alternatív tanítási és tanulási módszert ismerhetnek meg.

“Köszönjük, köszönjük, köszönjük! szívesen, szívesen, szívesen!”

Fűzfa Balázs volt a 12 legszebb magyar vers program ötletgazdája, a Nagy Versmondáson több száz diák szavalta a remekműveket. Sokoldalú munkásságának része a csöngei Weöres Sándor Olvasótábor,  a nyári egyetemek sorozata vagy a Genius Savariensis Szabadegyetem.

Horváth Zoltán - alkotó, független filmes
“Fűzfa Balázst és az általa képviselt irodalomtanítási módszert nagyon, nagyon fontosnak gondoltuk. Igazából ez az elkészült film nem is teljesen portréfilm, hiszen nem Balázs személyiségét mutatja be, és az ő élettörténetét, hanem inkább az ő életén keresztül ezt az irodalomtanítási módszert, az élményközpontú irodalomtanítási módszert próbáljuk megmutatni.”

A vetítés után a Szombathelyi Televízió igazgatója, Lovass Tibor beszélgetett Fűzfa Balázzsal és az alkotókkal. A filmet a televízió hamarosan műsorára tűzi.