MNB - 2
MNB

Hírek

Az elmúlt időszakban jelentősen változtak a vásárlási szokások

2017. augusztus 16., 16:37

Az osztrákok már nem nálunk vásárolnak, miközben a szombathelyiek még mindig gyakran rándulnak át egy kis shoppingolásra a határ túloldalára. Új lehetőséget kínálnak az élelmiszerek beszerzésére a termelői piacok is.

Az elmúlt időszakban jelentősen változtak a vásárlási szokások

Az ország  különböző részein eltérőek a vásárlási szokások. Különleges helyzetben vannak a határ menti megyékben élők, miután ők eldönthetik, hogy itthon, vagy a szomszédos országban intézik-e bevásárlásaikat. A tapasztalatok szerint a szombathelyiek azokat az árucikkeket, amelyek nem kifejezetten magyar termékek, gyakran Ausztriában vásárolják meg. A választásukat leginkább a minőség, illetve az ár befolyásolja.

Szikoráné Kolcsár Kinga
“Ugyanazért az árért jobb minőséget lehet kapni. Mosóporban, kávéban, ezekben. Olivaolajak, diabetikus dolgok első osztályúak. Ezeket szoktuk ott általában megvenni. Meg a pelenka, popsitörlő, ami még sokkal jobban megéri, főleg ha akciójuk van, mint itt, Magyarországon.”

A  szombathelyiek  általában  havonta egy-két alkalommal ruccannak át vásárlási céllal Ausztriába,  és jórészt tartósabb élelmiszereket, fogyasztási cikkeket vásárolnak. A hazai élelmiszer-kereskedelemben az elmúlt években jelentős változásokat hoztak a helyi termelői piacok,  amelyek bizonyos fokig változtattak a vásárlási szokásokon is. Szombathelyen már három éve kialakult, és azóta működik a piac törzsközönsége.  A fő vonzerőt a termelővel való közvetlen kapcsolat, valamint az áruk frissessége jelenti.  

Krizbay Zoltán
“Direkt a termelőtől tudok vásárolni, és én helyesnek tartom, hogy a termelőnek lett helye, ahol a terméket eladja. Az áru mindig friss, szívesen jövünk ide, és kedvesen vagyunk kiszolgálva. Tehát  csak pozitívumot  tudok mondani.”

Bognár Istvánné
"Zöldségfélét vásárolok, meg legtöbbször gyümölcsöt. Almát, körtét, meg tavasszal cseresznyét, mást nem, na meg még zsírt is szoktam venni."

Szombathelyen jelenleg az MMIK előtti téren működik a termelői piac, de a Vásárcsarnok átalakítása után már a megújult létesítményben kapnak majd helyet az árusok.