Hírek

Az első őszi közgyűlés elé

2012. szeptember 26., 17:23

Az önkormányzati tulajdonú cégek első féléves gazdálkodása, az iskolák fenntartásával kapcsolatos jövő évi változások és az AGORA pályázat előkészítése is terítékre kerül a nyári szünet utáni első rendes közgyűlésen. A képviselők 22 napirendi pontot nyilvánosan, tízet zárt ülésen tárgyalnak. A csütörtökön délelőtt 9 órakor kezdődő tanácskozást ezúttal is élőben nyomon követhetik az sztv.hu-n.

Az első őszi közgyűlés elé

A közgyűlésen negyedszer módosítják majd a város idei költségvetését. Ezt a lépést az utóbbi nyolc hónapban történt változások: többletbevételek, átcsoportosítások és előirányzati módosítási kérelmek indokolják. A képviselők beszámolót hallgatnak meg az önkormányzati tulajdonban lévő cégek első félévi gazdálkodásáról. A vállalatok szinte mindegyike pozitív mérleggel zárt, kivétel csak a Savaria Városfejlesztési Kft., amely több mint 10 és fél millió forint veszteséget halmozott fel.

Január elsejétől az új köznevelési törvény értelmében az iskolák fenntartása állami kézbe kerül. Az önkormányzatok lakosságszámtól függően továbbra is működtethetnek általános iskolákat, alapfokú művészetoktatási intézményeket illetve gimnáziumokat, szakiskolákat azonban nem. A város megtartaná az általa eddig fenntartott 10 általános iskolát és a két gimnáziumot - ezt  is megtárgyalják az ülésen. Az előterjesztés szerint az Oladi ÁMK és az Aranyhíd Központ további működtetésének körülményei még bizonytalanok.

Döntenek az új AGORA-pályázat előkészítéséről is. A művelődési és sportházat ún. többfunkciós közösségi térré alakítanák az elnyerhető 685 millió forintos, önerő nélküli keretből.

A képviselők várhatóan támogatják a testvérvárosi kapcsolat-felvételt a grúziai Kutaiszi-val, és helyet keresnek a társadalmi előítéletek leküzdéséért tevékenykedő Vas Megyei Család-, Esélyteremtési és Önkéntes Háznak. Zárt ülésen gazdasági, személyi és hatósági ügyekben döntenek, valamint kitüntetések adományozásáról határoznak.