Hírek

Az első tanévnyitó az új horvát iskolában

2019. szeptember 04., 14:36

Átadták a horvát óvoda és általános iskola új épületét kedden Szombathelyen, egyúttal első alkalommal rendeztek tanévnyitó ünnepséget önálló intézményként. Az Országos Horvát Önkormányzat fenntartásában működő oktatási központ létrehozása hosszú, hétéves előkészítő munka eredménye.

Az első tanévnyitó az új horvát iskolában

Nagy médiaérdeklődés mellett, magasrangú meghívott vendégek részvétele mellett szervezték meg az első tanévnyitó ünnepséget a Mate Mersic Miloradic Horvát Óvoda és Általános Iskolában.

Bemutatkoztak és műsort adtak az iskolások és óvodások is.

Az önkormányzat 25 évre adta ingyenes használatba a volt Szent-Györgyi Középiskola épületét a horvátoknak, januárban kezdődtek meg az átalakítási munkálatok: szigeteltek, ablakokat cseréltek, így az új tanévre már átköltözhettek a Jászaai Mari utcai épületből. A magyar kormány 165 millió forint támogatást biztosított a központ kialakításához.

Soltész Miklós - államtitkár, Miniszterelnökség
"Magyarországon kb. 15 ezer gyermek jár nemzetiségi óvodába, iskolába. Hatalmas szám ez 2010-hez képest, akkor néhány ezer gyerek járt kimondottan nemzetiségek által fenntartott iskolába. Itt Vas megyében, Szombathelyen is ez a változás megtörtént."

Két óvodai csoportba 50 gyerek jár, 16 új kiscsoportost fogadtak, jelenleg a beszoktatás zajlik. A foglalkozások két nyelven folynak, horvát és magyar mondókákat, dalokat is tanulnak. Jelenleg három általános iskolai osztályuk van, 32 kisdiákkal.

Szuklits Gorán
"Három éve járok ebbe a suliba, és már kiskorom óta tanulok horvátul."

Két anyanyelvi tanító dolgozik, az összes óvodapedagógus és tanító horvát származású. A tantárgyak felét horvát nyelven oktatják. Felmenő rendszerben töltik fel a nyolc évfolyamot.

Paukovitsné Horváth Edit - intézményvezető, Mate Mersic Miloradic Horvát Óvoda és Általános Iskola
"A horvát nyelv és irodalom tantárgy heti hat óra, ezen kívül van egy ún. nemzetiségi népismeret, ami az új köznevelési törvény bevezetésével vált önálló tantárggyá, korábban is megvolt, beépítve a többi tantárgyba. Alsó tagozatban a természetismeret tantárgy mellett a készségtárgyaknál törekszünk arra, hogy minél többsör használjuk a horvát kifejezéseket."

A későbbiekben gimnáziumi osztályok indítását is tervezik, nyelvi előkészítő nulladik évfolyammal kiegészítve. A jövőben pedig kollégiumot is létrehoznának, hogy távolabbról is tudjanak diákokat fogadni.