Hírek

Az emlékév keretében előadássorozat vette kezdetét Világjárók címmel

2016. február 11., 16:44

Az első alkalommal Orbán Róbert a Szent Márton Útról, a Via Sancti Martiniról tartott előadást a Művelődési és Sportházban.

Az emlékév keretében előadássorozat vette kezdetét Világjárók címmel

Földrajzi értelemben véve is hosszú utat járt be Márton, mire eljutott Pannóniából a Tours-i püspöki székig. Sulpicius Severus, Paulinus Petricordiensis, Venantius Fortunatus és Tours-i Szent Gergely korabeli feljegyzéseinek közös vonása, hogy mind a négyen ugyanazokat a településeket nevezték meg, amelyeket Márton érintett. Útja Észak-Olaszországon keresztül vezetett Galliába. (05:53-) Ezen a képen például a 11. századi dijoni kódex részlete látható, ami egyik bizonyítéka annak, hogy Márton valóban a pannóniai Sabáriában született. (06:16-) Ezt az eseményt számos alkotás őrzi mind a mai napig. Útja során érintette többek között Paviát, Amienst és Wormsot is.

Orbán Róbert - előadó
"Gallinaria-szigetén Szent Márton remetéskedett, remete életet élt, talán két évig, pontosan nem tudjuk, hogy milyen hosszú ideig."

A négy részes előadássorozat következő témája a Szent Márton-kultusz európai helyszíneinek bemutatása lesz Munkácstól egészen Yorkig. Az eseménynek ugyancsak a sportház ad majd otthont március 9-én délután fél 3-tól.