Hírek

Az energiafelhasználásban még sokáig meghatározó tényezők maradnak a hagyományos források

2013. március 06., 17:52

Hangzott el a Vas Megyei Mérnöki Kamara szervezésében megrendezett Energia Klubnapon, ahol szóba kerültek a távhőszolgáltató vállalatok problémái is.

Az energiafelhasználásban még sokáig meghatározó tényezők maradnak a hagyományos források

Az elmúlt két év megszámlálhatatlan jogszabályváltozása nem könnyítette meg a szolgáltatók feladatát, emelte ki előadásában a Főtáv műszaki igazgatóhelyettese. Orbán Tibor szerint a távhő cégek nem termelnek extra profitot és ahhoz, hogy hosszú távon versenyképesek maradhassanak, szükségük lenne új piacokra.

Orbán Tibor vezérigazgató-helyettes, Főtáv Zrt.
"A mi megközelítésünkben a sikeres távhőszolgáltatásnak 3 alappillére van. Az egyik és legfontosabbnak tekinthető az olcsó hő a csőnek a termelői oldalán. A másik a hatékony szolgáltatói működés. Azaz a szolgáltatónak az olcsó, hatékony működése profi vállalatirányítással, profi munkatársakkal és tulajdonosi szemlélettel. A harmadik, ami legalább olyan fontos, mint az első kettő: a piacbővítés."

A Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozatának elnöke szerint szükség van a megújuló energiaforrásokra is, de vizsgálni kell, hogy milyen lesz ezek megtérülése. Büki Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a energiafelhasználásban még sokáig meghatározó tényezők maradnak a hagyományos források: a szén, az olaj a földgáz és az atomenergia.

Büki Gergely elnök, mérnöki kamara energia tagozata
"Na most, ha átfogóan akarom mondani, akkor nagyon nehéz azt állítani, hogy atompárti, szénpárti, vagy megújuló energia párti vagyok. Mindegyikre szükség van a maga területén. Vannak persze olyan energiaforrásaink, amiket mindenképpen fel kell használni. Ezek a hulladékok. És ezeket elgázosítással lehet megoldani."

A professzor szerint egyre inkább felértékelődik majd a energiaminősítsek szerepe: a jövőben az épületek és berendezések mellett az energia rendszereket is minősíteni fogják.