MNB
MNB - 2

Hírek

Az esélyegyenlőség a fő témája az idei Szociális Hétnek

2012. március 27., 16:21

A rendezvénysorozat ma kezdődött, és péntekig várja a szociális ellátórendszerben dolgozókat szakmai programokra, előadásokra, kerekasztal beszélgetésekre. A nyitónapon többek között az ágazatot érintő változásokról hallhattak az érdeklődők, és az intézményvezetők az újraélesztés technikáját is megtanulhatták.

Az esélyegyenlőség a fő témája az idei Szociális Hétnek

16. alkalommal szervezik meg Szombathelyen a Szociális Hetet. A négynapos programsorozat központi témája az esélyegyenlőség többek között az időskorúak, a testi vagy szellemi fogyatékkal élők és a megváltozott munkaképességű emberek szemszögéből.

Füzessy Józsefné - ügyvezető igazgató, regionális szociális forrásközpont
"A Szociális Hét reményeink szerint mindig egy magas színvonalú szakmai rendezvény, mint egy szakmai továbbképzés, amelyre a szociális ágazatban dolgozó szombathelyi, Vas megyei szakembereket várjuk. Ez a program elsősorban nekik szól, a szekembereknek."
A megnyitón Puskás Tivadar polgármester utalt arra, hogy Szombathely szociális ellátórendszere példaértékű, amit ez a nagymúltú rendezvény is évről évre bemutat.

"A szociális ágazatban dolgozók megmutatják, mit dolgoztak az elmúlt egy esztendőben."

Soltész Miklós az ágazatot érintő változásokról beszélt. Az államtitkár rámutatott: évente 1000 milliárd forintot költ a kormányzat a szociális ellátórendszerre, az mégsem hatékony. Elkerülhetetlenné vált a nyugdíjak, rokkantnyugdíjak és a segélyek rendszerének átalakítása.

"Senki előtt nem volt titok, hogy a segélyezési rendszer fenntarthatatlan."

Az elmúlt másfél évben történt változások szerinte jó irányba mutatnak.

Soltész Miklós - államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium
"Az első és legfontosabb célunk a fenntarthatóság, másrészt hogy azok, akik tényleg rászorulnak, kapjanak segítséget."

A Városháza földszintjén értelmi sérültek által készített ajándék- és dísztárgyakból nyílt kiállítás. A tárlat azt mutatja be, hogy a fogyatékkal élők is tudnak piacképes termékeket készíteni.

A Szociális Hét keretében folytatódott a Szombathely, a segítés városa program. Intézményvezetők sajátították el az újraélesztés helyes technikáját. Holnap szolidaritási sportnapot szerveznek, és az időskori foglalkoztatás lehetőségeiről is szó esik. Pénteken kitüntetések átadásával zárul az idei Szociális Hét.