Hírek

Az Év kiváló szakdolgozói közössége címet kapott a központi műtőblokk csapata

2020. január 08., 14:05

Év kiváló szakdolgozói közössége címet nyert a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház központi műtőblokkjának szakasszisztensi csapata. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara minden évben díjazza az elhivatott, kiemelkedő szakmai munkát végzőket, hogy ráirányítsa a figyelmet, mennyire fontos a tevékenységük.

Az Év kiváló szakdolgozói közössége címet kapott a központi műtőblokk csapata

Kilenc műtőben évente 15 ezer beavatkozást végeznek a Markusovszky-kórház központi műtőblokkjában. A hatvanfős csapatból 25-en szakasszisztensek, akik nélkül egyetlen műtét sem kezdődhet el. Mégis alig vannak szem előtt, mert a műtő egy zárt világ.

Váradi Szilárdné - műtős szakasszisztens
"Senki nem tud a mi munkánkról, a betegek sem tudják, igazából milyen munkát végzünk, és mekkora segítség vagyunk. Pedig orvos és asszisztens egymás nélkül nem létezik, nem tud dolgozni."

Déri Katalin - műtős szakasszisztens
"Nekünk kell vigyázni a sterilitási szabályok betartására a műtősfiúk, az orvos és magunk részéről is. Egy karmesteri munkához tudnám hasonlítani ezt a munkát, le kell vezényelni a műtétet, nyilván nem mi operálunk."

Munkájuk felelősségteljes: ismerniük kell a műtét menetét, és fejben mindig az operáló orvos előtt kell járniuk, hogy a megfelelő eszközöket a kezébe adhassák. Minden szakterület műtétjénél helyt kell tudniuk állni, és meg kell tanulniuk az új technikákat.

Péczeli András - vezető műtős szakasszisztens
"Tényleg ehhez nagyon nagy rutin kell. Az ember minden nap tanul, és soha nem mondhatja azt, hogy most már én többet nem tudok tanulni, és az egész műtői élethez az orvosok és minden itt dolgozó részéről egy hatalmas nagy alázat szükséges."

A kórház menedzsmentje hét szakdolgozói csapatot terjesztett fel a kitüntetésre különböző osztályokról, közülük a műtős szakasszisztenseket juttatta tovább a szakdolgozói kamara Vas megyei szervezete. Végül a budapesti elnökség ítélte oda a díjat.

Altmajer Beáta - ápolási igazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
"Minden szakdolgozó megérdemelne egy ilyen díjazást napjainkban, de én azt gondolom, hogy az egyik legösszetettebb tevékenységet, és a legkevésbé a lakosság körében fókuszban lévő munkahelyi közösség a központi műtőszolgálatban dolgozó szakasszisztensek."

Szabó Imréné - műtős szakasszisztens
"Részünkre egy nagy elismerés, értékelik a munkánkat, és örülünk, hogy megkaptuk."

A díjazottakat és a műtőblokkban folyó mindennapi munkát részletesebben is bemutatjuk csütörtöki Medicina magazimnűsorunkban.