Hírek

Az év rovara és kétéltűje

2019. január 11., 13:11

Évente váltakozva egy-egy hazai hüllő- illetve kétéltűfajra hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani Társaság "Év élőlényei" kampánya. Az internetes szavazatok alapján 2019-ben a foltos szalamandra viseli az év kétéltűje címet. A rovartani társaság pedig a magyar tarsza, a kis Apolló-lepke és a havasi cincér között hirdetett versenyt, amelyből utóbbi került ki győztesen.

Az év rovara és kétéltűje

Az idei szavazás jelöltjei mind közösségi jelentőségű rovarfajok voltak, amelyek az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvének mellékletein szerepelnek. A hegyvidékek öreg bükköseiben élő havasi cincér jellegzetes külsejű, védett bogárfaj. A hímek csápja kétszer hosszabb, mint a testük, ezzel hevesen védelmezik a területüket. A Dunántúli- és az Északi-középhegységben, valamint a Mecsekben honos, de máshol is előfordul. Vas megyében eddig még nem figyelték meg.

Vig Károly - tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
"A magyarországi állomány szerencsés helyzetben van, több európai országban eltűnt vagy csökken az állománya, nálunk szerencsés stagnál. Valójában az egyik legszebb bogárfajunk, hiszen gyönyörűséges kékes irizáló a szárnyfedő, ezen fekete bársonyos foltokat láthatunk, aminek a kiterjedése és alakja minden egyednél más és más."

Az év kétéltűje, a fokozottan veszélyeztetett foltos szalamandra a magyarországi hegységekben honos. Nedves, hűvös időben, szürkületkor a Kőszegi-hegységben is lehet találkozni vele. A hazai kétéltűfajoktól eltérően nem petét rak, hanem belső megtermékenyítést követően lárvákat szül. Öblökkel tarkított tiszta vízű patakokban szaporodik, puhatestűekkel tálplálkozik. Feltűnő sárga foltjai a ragadozók számára figyelmeztetést jelentenek.

Dankovics Róbert - muzeológus, Savaria Múzeum
"Mérgező bőrváladéka van a szalamandrának, ami ránk emberekre is veszélyes lehet. Ha valaki megfog egy szalamandrát, nem érdemes a szemébe, szájába nyúlni, mert ez a szalamandrin nevű vegyület ez ránk is mérgező. Kötőhártya-gyulladást okoz, és hányingert, mérgezéses jellegű tüneteket produkálhat."

A klímaváltozás miatt szárazabbá, melegebbé váló környezetünkben a havasi cincér és a szalamandra élettere is egyre szűkül. Az év élőlénye akció épp ezért az élőhelyek védelmére hívja fel a figyelmet.