MNB
MNB - 2

Hírek

Az évad koncerjeiről tájékoztatott a Savaria Szimfonikus Zenekar

2016. szeptember 19., 15:54

Muszorgszkij, Borogyin, Hidas Frigyes és Bartók Béla egy-egy műve csendült fel a Savaria Szimfonikus Zenekar évadnyitó hangversenyén péntek este, a Bartók Teremben. Ezt megelőzően a zenekar igazgatója és vezető karmestere,  valamint Puskás Tivadar polgármester tájékoztatta az újságírókat az évad koncerjeiről.

Az évad koncerjeiről tájékoztatott a Savaria Szimfonikus Zenekar

Sárközi Gábor nagybőgős szólamvezetőt választották Az év zenekari művészének a Savaria Szimfonikus Zenekar tagjai. Őt is köszöntötték az évad első hangversenyén. A Bartók Teremben teltház előtt játszott az együttes. A közönség a Szimfónia bérlet első koncertjén ízelítőt kapott az egész szezont jellemző témaválasztásról: magyar és az orosz zenedarabok állank a majd a középpontban. A Bartók-, Dohnányi-, Kodály-évfordulók mellett Rózsa Pál születésnapjára is emlékeznek majd; emellett orosz komponisták mesterműveiből is válogatott a vezető kamester.

Madaras Gergely - vezető karmester
“Azt gondolom, hogy ugyanúgy, ahogy a magyar zene, az orosz zene is a folklórból, a népből táplálkozik. Megjelennek olyan népzenei és emberekhez, mesékhez, történetekhez, történelemhez kötődő motívumok, amik nagyon hitelesen és színesen ábrázolják ezeket a nemzeti karaktereket.”

A Szent Márton-, a Kamarazene és a Zenemanók bérlet is várja a hallgatóságot, továbbá az  évad gazdag bérleten kívüli hangversenyben is. A zenekar fellép a városi ünnepeken, újra lesz Hollywood Classics és Szilveszteri Gála. Az 1956-os események tiszteletére állítják színpadra a sportházban  Beethoven Fidelio című operáját. Petró János nyolcvanadik születésnapját szintén hangversennyel ünnepli a zenekar. Több mint tíz koncertet adnak majd külföldön, valamint az ország más városaiban is fellépnek. A Bartók Terem színpadán pedig hallható lesz a MÁV Szimfonikusok és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar is. Számos külföldi vendégművész mellett kiváló magyar szólistákat is hallhat a szombathelyi közönség.

Kiss Barna - igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
“Igyekeztünk az igazán neves és jegyzett magyar szólisták közül válogatni, de ugyanakkor lesz fiatal, pályakezdő szólista, aki nemzetközileg jegyeztt trombitás, Németországban ösztöndíjas, kiadta az első lemezét, a fevételek alapján fantasztikus.”

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a zenekar gazdasági ügyeit rendezték, ezért a fejlesztésekre koncentrálnak: megújult a Bartók Terem színpada, a Szent Márton gálán már új fellépő ruhában játszik az együttes, és a hangszerparkban is folyamatos a megújulás.