Hírek

Az idei első közgyűlést értékelték a pártok

2020. január 31., 23:18

A Vásárcsarnok felújítása, az AGORA igazgatói pályázata és a készülő költségvetés is szerepelt a közgyűlést követő sajtótájékoztató témái között. A város vezetői és a frakciók értékelték a csütörtöki, viszonylag rövid idő alatt lezajlott testületi ülésen született döntéseket.

Az idei első közgyűlést értékelték a pártok

Februárban közgyűlés elé kerül az alkonykapcsolók ügye, majd elindulhat a tervezés - kezdte tájékoztatóját Horváth Soma alapolgármester. A fejlesztéssel a fényviszonyokhoz alkalmazkodva kapcsolódna fel illetve le a közvilágítás. Döntöttek arról, hogy kérelmezik a Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház közös állami és önkormányzati fenntartását. Bejelentette, hogy Horváth Zoltán lett az AGORA igazgatója. Bokányi Andrienn, frissen kinevezett költségvetésért felelős tanácsnok az idei büdzsé tervezésének nehézségeiről beszélt: a Vásárcsarnok felújítására 354,8 millió forintot kell biztosítani átmeneti forrásként, hogy ne veszítsék el az 1,4 milliárd forint pályázati pénzt. Ezt egyhangúlag elfogadták. Meghosszabbították a SZOMHULL tagi kölcsönének visszafizetési határidejét, 800 millióról 1,2 milliárdra nőtt a város által fizetendő szolidaritási adó, az Aréna óvoda felújítására, a szociális városrehabilitációs- és a csapadékvíz-elvezetési projektre is több pénzt kell majd költeni. Ismertette, hogy a Vásárcsarnok élére Polákovics Mariettát választották meg, konszezussal.    

Az előző városvezetés által bonyolított közbeszerzéseket ért kritikákra reagálva Lendvai Ferenc elmondta: 81 sikeres eljárásból mindössze négy igényelt többletforrást. Az Aréna óvoda felújítása pedig energetikai pályázatból valósul meg, amibe nem lehetett bevonni a kerítésépítés 30 milliós tételét. A fideszes képviselő emlékeztetett rá, hogy Niedermüller Péter kijelentései kapcsán a közgyűlés elfogadott egy határozatot, amelyben tiltakoznak a rasszizmus ellen. Szólt arról, hogy ma zárul le a Médiaközpontban zajló felügyelőbizottsági vizsgálat, aminek kíváncsian várják az eredményét. A Fidesz-frakció nem támogatta Horváth Zoltán AGORA-igazgatóvá történt kinevezését, mert ez szerintük politikai alku eredménye. Értetlenül állnak az előtt, hogy Hende Csaba Nemény Andrásnak szóló, a találkozójukra vonatkozó válaszlevele a polgármesteri titkárságon kallódhatott el.

A közgyűlés nem támogatja az óvodák és a bölcsődék állami kézbe kerülését - mondta az Éljen Szombathely frakció nevében László Győző alpolgármester. A város büszke lehet a gyermeknevelési intézményeire, ahol magas színvonalú szakmai munka folyik politikamentesen, ez a változás pedig nem szolgálná Szombathely érdekeit - tette hozzá. Kiemelte: bizottsági ülésen téma volt a közösségi bérlakásrendszer, az erről szóló rendelettervezetet a februári közgyűlés tárgyalja. Tóth Kálmán frakcióvezető arról beszélt, hogy az állami fenntartásból adódóan bonyolódik például a Gothard-iskola felvételi körzetének kijelölése is, sajnálatosnak nevezte, hogy a minisztérium és a KLIK jogosult határozni a helyi döntéshozók helyett. Mérföldkőnek nevezte a Vásárcsarnokkal kapcsolatos döntést, végre elindulhat a kivitelezés. Az 1000 fa ültetési programról szólva megemlítette, hogy ebből pótolják majd a Tölgyfa utcában kivágandó fasort. Visszautasította továbbá, hogy Horváth Zoltán AGORA-igazgatóvá történő kinevezése politikai alku eredménye lenne.