Hírek

Az idén nem kedvezett az időjárás a parkerdei kiskerttulajdonosoknak

2016. október 21., 15:48

Előbb a fagy, majd pedig a jégverés tette tönkre a termést. A kiskertesek azonban már a jövő évre készülnek, abban bíznak, hogy sikeresebb lesz a következő esztendő.

Az idén nem kedvezett az időjárás a parkerdei kiskerttulajdonosoknak

Pénteken délelőtt csend honolt a szombathelyi parkerdei kiskertekben. Csak egy-két helyen állt autó, a legtöbben már végeztek az idei teendőkkel.

Molnár Lajos elnök, Parkerdei Kertbarát Egyesület
„Az idei évben a parkerdei kiskertekben elég rossz időnk volt. Tavasszal volt egy komoly fagykárunk amikor gyakorlatilag elfagyott minden, de ez a természet által okozott kár gyakorlatilag rendeződött, mert a növények elég jól kiheverték ezt a fagykárt.”

Ezt követően a szőlő is újra hajtott, fürt is volt rajta, aztán nyáron jött az újabb csapás, a jégverés. Ennek következtében a legtöbb kertben az idén sem gyümölcs, sem pedig zöldség nem termett. Az időjárás okozta károk helyrehozatala volt az idei esztendő legfőbb feladata a kertekben. Egyes növényeknél, így  várhatóan a szőlőnél is, ennek még jövőre is meglesz a negatív hatása.

A nehéz esztendő ellenére a kerttulajdonosok döntő része az idén is mindent megtett kertjének szépítéséért. A legjobbakat ezért kitüntették: a kertbarát egyesület idén Szent Márton-díjjal ismerte el azok munkáját, akik sokat tesznek a parkerdő rendben tartásáért, fejlesztéséért. Közöttük volt Rapali Márton is, akinek a kertje az őszies időben is nagyon hangulatos képet mutat, ám az idei terméssel ő sem büszkélkedhet.

Rapali Márton kiskerttulajdonos
„Sajnos ez az év így tellett le, hogy minden termésünk tönkrement, talán 10 százaléka termett a fáknak. Alma, körte alig van, nem is sok, a madarak is megették a javát, ami a lényeg, őnekik legalábbis. Nekünk meg a munka maradt meg. Úgygogy ezeket a fákat sajnos mindig le kellett vágni év közben, mert túl nagyra nőnek. Általában kétszer szoktam levágni, hogy rövidebb, szebb legyen a formája, termés meg nincs.”

Rapali Márton már felásta a veteményest, a szőlőt és a fák tövét, epret telepített bízva abban, hogy az ideinél sikeresebb lesz majd a következő esztendő.