Hírek

Az iskolákban és óvodákban is készültek az autómentes napra

2015. szeptember 22., 19:35

A szervezők szerint fontos, hogy minél korábban megtanulják a gyerekek: a kerékpározás és a gyaloglás amellett, hogy környezetbarát, még egészséges is. A Gothard-iskolában élő biciklit formáztak a diákok, a Szűrcsapó oviban pedig a biztonságos közlekedést tanulhatták játékos eszközökkel a gyerekek.

Az iskolákban és óvodákban is készültek az autómentes napra

Közel hetven gyerek részvételével egy biciklit formázó élőkép készült hétfőn a Gothard Jenő Általános Iskola udvarán. A negyedik és ötödik osztályos diákok maguk alkották a kerékpár részeit, a küllők ugrókötélből voltak. A kerekek egy percre még mozgásba is lendültek. Az iskola így készült a keddi autómentes napra, népszerűsítve a kerékpározást.

Kelemen Tibor - testnevelő tanár, Gothard Jenő Általános Iskola
"Autómentes nap programjainak volt a része, illetve az iskola nevelési programjának is részét képezi."

A gyerekek ezt követően a Szent Imre herceg útja mentén haladó kerékpárútnál a Gothard-iskola logójával felmatricázott almákat osztottak a bicikliseknek. Így hívták fel a figyelmet az egészséges életmód fontosságára.

Az autómentes napon a gyerekeket számos program várta a Szűrcsapó Óvodában is.

“Ahogy hajtjuk a pedált, még ott is látjuk a fényvisszaverőt.”

Megismerkedhettek például azokkal a biciklitartozékokkal, amelyek a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlenek.

Molnár-Végh Bálint
“Azt tanultam, hogy a legfontosabb a fényvisszaverő, hogy meglássanak az autósok, nehogy elüssenek.”

A memóriajátékkal a közlekedési táblák információit gyakorolhatták, és persze a kézműves foglalkozásoknak is ez volt a fő témája.

Surányiné Palkó Eleonóra - óvodavezető, Szűrcsapó Óvoda
“A gyerekekkel olyan foglalkozásokat, tevékenységeket csinálunk, amely felhívja a figyelmet arra, hogy mennyivel jobb, ha olyan közlekedési módokat választunk, ami nem szennyezi a levegőt, ami az egészségünket tovább erősíti.

A Szűrcsapó Óvoda örökös birtokosa a zöld óvoda címnek. Ezt többek között azzal érdemelték ki, hogy számos olyan jeles napról megemlékeznek, amely a fenntartható fejlődést szolgálja, ilyen az autómentes nap is, aminek keretében a gyerekek a Mocorgó Óvoda apróságaival együtt még kerékpáros ügyességi feladatokban is részt vehettek.